Sažetak redovnog izvještajao stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 13.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 13.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod šest osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih. Na području BPK Goražde zaključno sa 13.01.2023. godine, nema aktivno zaraženih osoba na Covid-19, oporavljene su 4343 osobe, 128 je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog Kantona testirano 11005 osoba na COVID-19 od kojih je 5765 osoba pozitivno ( 5600 osoba je izliječeno, 163 osobe umrle),  a trenutno su dvije osobe zaražene na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:27 do 10:45 sati, u ul. Kralja Zvonimira, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na porodičnoj kući, od 15:10 do 16:05 sati, u Gabela polju.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenik pružala je pomoć vatrogascima Brčko Distrikta na gašenju požara, u proizvodnom pogonu firme „Malagić“ u Brčkom. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinca grada Živinice imala je dvije tehničke intervencije i to u naselju Donje Dubrave, gdje su pomoću hidrauličke opreme izvlačili povrijeđeno lice iz vozila te na području naselja Husinovići, gdje su izvlačili tijelo osobe koja se utopila u manjoj vještačkoj akumulaciji vode.

  

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

I dalje se nastavlja potraga za pet turskih državljana na rijeci Savi, općina Odžak, Posavski kanton. U potrazi pored Federalne specijalizirane jedinice civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom, spasilačkog tima AFAD-a iz Republike Turske, učestvuju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Potragu otežava velika količina blata i mulja uz obalu rijeke Save, kao i dizanje nivoa rijeke Save uz pojačavanje naplavina na istoj. Sve aktivnosti na terenu provode su u koordinaciji sa uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, AFAD-a, Granične policije BiH, Općinske službe CZ Odžak, PU Odžak, Crvenog krsta/križa Posavskog kantona i FUCZ.

 

 

 

                                                                                                 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR