Sažetak redovnog izvještajao stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 09.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 09.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod 23 osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID -19. Na području BPK Goražde zaključno sa 09.01.2023. godine jedna osoba je aktivno zaražena na COVID-19, oporavljeno je 4342 osoba, 128 je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane 11002 osobe, od kojih je 5763 pozitivno  (5599 osoba je izliječena, 163 osobe  preminule), a aktivna je jedna osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 18:00 sati na Bijelom Brijegu, gdje je gorio stan.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Baščeluci, gdje je gorio dimnjak stambenog objekta. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u Banovim Njivama, gdje je gorio kontejner. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala dvije intervencije na gašenju požara u kojima su gorjeli dimnjaci.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala intervenciju na gašenju požara od 16:25 do 17:30 sati, u mjestu Japića Brdo, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko – dobojski  kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brežani, gdje su gorjeli garaža i auto. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih, pričinjena je veća materijalna šteta. Uzrok nepoznat.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervencije na gašenju požara u naselju Čehaje, gdje su gorjele dvije divlje deponije za otpad. Požar je lokalizovan i ugašen.

GradTuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Avdibašići, gdje je gorio pomoćni objekat.  Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog smeća i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 15:40 do 16:15 sati, izvlačenje ozlijeđenih iz automobila nakon saobraćajne nesreće u Potocima,

– od 20:10 do 21:15 sati, ispumpavanje vode iz podruma u naselju Rudnik.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 11:32 do 12:26 sati intervenciju na probijanju cijevi za otpadne vode kod Staračkog doma (ispomoć JKP-u).

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je intervenciju na asistiranju  nakon saobraćajne nesreće.

 

KLIZANJE TLA 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica.  Dana 09.01.2023. godine, Služba civilne zaštite Grada Gračanica zaprimila je dvije prijave klizanja tla i to u na putnoj komunikaciji Biberovo Polje – Buk i uz magistralnu cestu M – 4 Doboj – Tuzla u naselju Donja Lohinja – Durać. Službenici GSCZ Gračanica su obišli navedene lokacije te nakon obilaska nadležnim službama uputili zahtjev za sanaciju odrona.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša jučer je, shodno Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, donijelo Naredbu, kojom se ukida epizoda „Upozorenje“ za zone A, B, C, te epizoda „Pripravnost“ za zonu D.

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Zbog kvara na mreži od 20:24 do 21:20 sati, u prekidu je bio 10 kV dalekovod  Jasenica.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Usora, Velika Kladuša, Bosansko Grahovo, Pale FBiH, Travnik i grada Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 14 eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

I danas Federalna specijalizirana jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom u saradnji sa spasilačkim timom AFAD-a iz Republike Turske nastavlja potragu za pet turskih državljana nestalih na rijeci Savi, područjje Posavskog kantona, općina Odžak.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja u većem dijelu BiH zbog očekivanih udara vjetra između 40 i 60  km/h, kao i padavina koje mogu iznositi do 50 l/m2.  Za regiju Livna izdato je Narandžasto upozorenje zbog očekivanih udara vjetra između 60 i 90  km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR