Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 08.01.2023. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton

Dana 08.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod dvije osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID -19. Na području BPK Goražde zaključno sa 08.01.2023. godine jedna osoba je aktivno zaražena na COVID-19, oporavljeno je 4342 osoba, 128 je preminulo.

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječena, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:27 do 17:05 sati, gdje je gorio kontejner sa otpadom kod SP-100, te

– od 18:20 do 19:10 sati, gdje je gorio dimnjak na kući u Gornjem Paprasku.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:10 do 21:30 sati, na Žukovici, gdje je gorjelo motorno vozilo..

 Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:38 do 18:46 sati,  na lokaciji Hegića glavica, gdje je gorjela šuma i njiva, te

– od 04:33 do 05:55 sati, u mjestu Golubovići, gdje je gorjela šuma i njiva.

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet intervencija od toga jednu veću i osam manjih.  Veću intervenciju imali su dana 08.01.2023. godine, u ul. Ivana Brkića br. 32., gdje je došlo do požara na krovu privatne kuće. Manje intervencije su bile slijedeće: dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog otpada u devastiranom objektu, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedan obilazak javnog objekta.

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je jednu intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela kotlovnica u pomoćnom objektu na lokaciji Bare.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjelo nisko rastinje na lokaciji MZ Malešići.

 OSTALO

 SAOBRAĆAJNA NEZGODA

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. U toku jučerašnjeg dana u 12:45 sati, u mjestu Knešpolje (Široki Brijeg) došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala dva vozila, gdje su četiri osobe ozlijeđene, dok je jedna osoba  smrtno stradala. Na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta.

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Posavski kanton

Federalna specijalizirana jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom u saradnji sa spasilačkim timom AFAD-a iz Republike Turske i danas nastavljaju potragu za pet turskih državljana nestalih na rijeci Savi, područjje Posavskog kantona, općina Odžak.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja regija: Bihaća, Tuzle, Livna, Mostara i Sarajeva zbog očekivanih udara vjetra između 40 i 60, lokalno do 70 km/h i količine padavina između 15 i 30 l/m2.

  

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR