Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.12.2019./01.01.2020. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, u protekla 24 sata registrovana su dva blaža potresa:

-Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), jučer u 22:45 sati zabilježen je blaži zemljotres od 2,9 ° Richtera,  sa epicentrom 11 kilometara južno od Tomislavgrada.

-Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda registrovali su jutros u 06:22 sati slabiji potres na području Kupresa. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,0 ° Richtera, a intenzitet u epicentru iznosio je III ° Merkalijeve skale.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     427 cm (pripravno stanje), jučer 456 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     237 cm (normalno stanje),  jučer 266 cm, i

–   Orašje ——————————————    489 cm (normalno stanje),  jučer 514 cm.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije veće intervencije na gašenju požara:

– u 19:12 sati došlo je do požara u kući u ulici Nadmlini br.1, općina Stari Grad. Gorjela je greda na kući. U intervenciji je učestvovalo sedam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 20:26 sati. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta,

– u 00:58 sati došlo je do požara na krovu kuće u ulici Vladimira Nazora br.7, općina Novi Grad. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 01:26 sati. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta.

Osim toga imali su još  pet manjih intervenciju na gašenju požara: jednu na gašenju devastiranog objekta, jednu na gašenju zapaljenog plasta sijena i tri na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 15:00-16:00 sati intervenciju na gašenju požara na Puringaju, gdje je gorjela suha trava na površini od oko 500 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest intervencija na gašenju požara,  i to:

– od 13:20 do 14:10 sati, u Blagaju gorio otpad,

– od 15:15 do 15:35 sati, u naselju Zalik gorio lift,

– od 15:30 do 15:50 sati, u Ul. K. Tvrtka gorjelo nisko rastinje,

– od 16:10 do 16:35 sati, u naselju B.Brijeg gorio dimnjak,

– od 00:40 do 01:00 sati, u naselju Rodoč gorio otpad,

– od 00:50 do 01:40 sati, u naselju Luka gorjelo drvo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je u 21:05 sati intervenciju na gašenju požara u Sarajevskoj ulici, gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena je materijalna šteta.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je od 03:50-06:00 sati intervenciju u mjestu Zgošća, gdje je došlo do požara na kući. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena je totalna materijalana šteta na spratu kuće sa krovom. Uzrok požara nepoznat.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 11:20 do 11:45 sati u naselju Tekija, gdje su pružali pomoć povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju kod saobraćajne nesreće u mjestu Piljužići, u kojoj su tri osobe povrijeđene i u kojoj je pričinjena materijalna šteta na vozilima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu intervenciju na otvaranju zaglavljenog lifta.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite nastavlja da radi na  prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog niskih temperatura koje će iznositi do -6 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE