Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.01.2020. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     389 cm (pripravno stanje), jučer 427 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     239 cm (normalno stanje),  jučer 237 cm, i

–   Orašje ——————————————    455 cm (normalno stanje),  jučer 489 cm.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku privatnog stambenog objekta, u naselju Brčanine. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

  • od 12:50 do 16:30 sati, na brdu Galac, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 20:01 do 21:00 sati, u Ul. Vjekoslava Vrančića, gdje je gorio dimnjak.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:35 do 09:05 sati, na Adi, gdje je gorio otpadni mateijal, te
  • od 12:25 do 13:35 sati, u Grabovinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Dana 31.12.2019. godine, u 22:00 sati, prijavljen je požar kod sela Hutovo. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar je skoro u potpunosti stavljen pod kontrolu, a neugašen je ostao dio kod sela Glumina, gdje postoji opasnost od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Požar ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Jelah.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u ulici Musala.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i sedam manjih ntervencija.

Veća intervencija je bila jučer u 16:10 sati, u ulici Husrefa Redžića (naselje Ciglane).

U stanu na šestom spratu stambene zgrade, izbio je požar koji je gasilo devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 16:20 sati, a likvidiran u 16:36 sati. Pričinjena je velika materijalna šteta a povijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su bile na gašenju požara otpadnog materijala (5 intervencija), na gašenju dimnjaka na privatnoj kući (1), te jedna intervencija obezbjeđenja javnog događaja (koncert).

 

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Dana 01.01.2020. godine, zbog povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku, proglašena je epizoda „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasilo je epizodu ¨Pripravnost¨ u svim zonama na području Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje ovaj Plan.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona, jučer je zabilježen značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10, predviđenih za proglašenu epizodu (50 µg/m3), i to na stanicama: Otoka 109 i Ilijaš 124 µg/m3. Trend značajnog pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je,  pa je jučer u 14:00 sati, u naselju Otoka izmjereno 191, a u Ilijašu 254 µg/m3.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS, preporučuju stanovnicima da maksimalno smanje kretanje i boravak vani, tokom naredna dva dana, jer se očekuje daljnje značajno povećanje koncentracija PM10, koje mogu nepovoljno da utiču i na zdravu populaciju. Poseban apel se upućuje rizičnim grupama stanovništva među kojima su starija populacija, mala djeca, trudnice, bolesnici (plućni, srčani), te bolesnici skloni alergijama, da maksimalno reduciraju aktivnosti na otvorenom koliko im to mogućnosti dozvoljavaju jer može doći do pogoršanja postojećih hroničnih stanja.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

BIHAMK
Na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Maglaja, Žepča i dionice u dolini rijeka Lašve. Skrećemo pažnju na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.
Zbog praznika, tunel Vranduk (Nemila-Zenica) je još danas (02.01.) otvoren 24 sata (bez obustava). Od sutra (03.01.) nastavlja se dosadašnji režim saobraćaja.
Do večeras do ponoći, zbog novogodišnjih praznika, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.
Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.
FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog niskih temperatura koje će iznositi do -6 °C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE