Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.12.2015./01.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Dana, 31.12.2015. godine, u 20:00 sati, u ulici Mejdandžik broj 3/XVII, došlo do požara u stanu, gdje je smrtno stradao vlasnik stana J. A., rođ. 1940. godine iz Zenice. Požar je lokalizovan od strane VJ Zenica u 20:20 sati. Izvršen je uviđaj od strane službenika OKP-a PU I, inspektora za PPZ MUP-a ZDK-a, pod nadzorom Kantonalnog tužioca, dok je tijelo nastradalog preveženo u KB Zenica gdje če se izvršiti obdukcija.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. PVJ Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio stambeni objekat (kuća) u naselju Duboštica. U tom požaru smrtno je stradala muška osoba NN, vlasnik kuće. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. PVJ Kalesija imala je intervenciju na požaru koji je zahvatio porodičnu kuću u naselju Zates. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je 3 intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja i to na lokacijama: Miljakovići (od 12:45 do 13:35 sati), Rodoč (od 13:30 do 14:15 sati) i Polog (od 00:00 do 01:00 sati)

Općina Čapljina. Dana, 31.12.2015. godine, pripadnici PVJ Čapljina gasili su požare trske u Gabela polju (od 14:05 do 16:00 sati) i u Hutovom Blatu (od 15:00 do 17:00 sati).

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Široki Brijeg. Tokom jučerašnjeg dana, pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg gasili su četiri požara otvorenog prostora i to:

  • u 10:00 sati, u mjestu Gornji Gradac gašen je požar u kojem gori trava i nisko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena požar do sinoć nije ugašen. Požar je daleko od naselja i ne ugrožava ljude i materijalna dobra.
  • u 14:10 sati, na lokalitetu Japlanica, gašen je požar trave i niskog rastinja. Također zbog nepristupačnosti terena požar do sinoć nije ugašen.
  • u 14:30 sati, na ostacima požarišta Bošnjakovo brdo, ponovo se aktivirao požar koji je ugašen u 17:00 sati. Izgorjela je manja površina trave, niskog rastinja i borove šume.
  • u 15:00 sati, došlo je do požara na lokalitetu Privalj. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje. Požar lokalizovan oko 19:30 sati.

Prva dva požara su tokom noći nadgledana od strane VJ Široki Brijeg.

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje, su sinoć od 17:00 sati, gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Zagorje. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca sa jednom vatrogasnom cisternom.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

S obzirom da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka zabilježen nagli pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku-PM10 te da je, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija u sarajevskoj kotlini, sa mogućnošću padavina i slabog vjetra, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka dana, 31.12.2015. godine, donio Naredbu o ukidanju Prve epizode – PRIPRAVNOST u Kantonu Sarajevo.

Naredba je donesena na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor, a podrazumijeva ukidanje svih mjera za Prvu epizodu, definisanih Planom interventnih mjera koje je donijela Vlada KS dana, 24.decembra 2015.godine.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

Općina Ilijaš. Dana, 31.12.2015. godine, u 09:15 sati, od strane Službe civilne zaštite općine Ilijaš, da je u naselju Solakovići, pronađen jedan NUS.

Općina Vogošća. Dana, 31.12.2015. godine, u 10:28 sati, od strane Službe civilne zaštite općine Vogošća, u prostorijama PS Vogošća nalazi se jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE