Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.12./01.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara, imala je 5 intervencija na gašenju zapaljenog otpada (ulica F. Miličevića, u Ilićima, u Krpića ulici, u ulici K. Tomislava, u Titovoj ulici, u Vrapčićima) i 7 intervencija na gašenju požara niskog rastinja (u Vukovarskoj ulici, u Titovoj ulici, u Južnom Logoru, u Sretnicama, u Čekrku, u Raštanima i u Kruševu). Svi požari su uspješno lokalizovani i ugašeni. Zabilježene su i dvije tehničke intervencije (u Splitskoj ulici otvaranje vrata stana i jutros u Ortiješu na izvlačenju nastradalih osoba iz vozila nakon saobraćajne nesreće. Prema prvim informacijama u nesreći su poginule 3 osobe).

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. VJ grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na gašenju zapaljenog sijena u naselju Dokanj i gašenje požara na deponiji smeća u Seljublju.

Općina Živinice. VJ općine Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara: stambeni objekat (kuća) u naselju Jezero i ispomoć kolegama VJ Banovići na gašenju krova stambene zgrade.

Općina Banovići. VJ Banovići imala je intervenciju na gašenju požara, stambena zgrada za samce u ulici Alije Dostovića, kojom prilikom je izgorio krov i potkrovlje zgrade. Požar gašen uz pomoć kolega iz VJ Živinice.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. TVJ Velika Kladuša imala je intervenciju, u periodu od 00:30 do 01:30 sati, u mjestu Kumarice, gdje je gašen požar na trafo stanici. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Požar ugašen. Pričinjena je materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su jutros, u 07:30 sati, intervenciju  u ulici Stari Drum 159 – Hrasnica gdje je gorjela kotlovnica. Požar je ugašen, pričinjena je materijalna šteta i nije bilo povrijeđenih lica. Na gašenju požara učestvovalo jedno vatrogasno vozilo i pet vatrogasaca.

Također, u izvještajnom periodu pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su i 12 manjih intervencija (pet intervencija na gašenju zapaljenih dimnjaka, četiri intervencije na gašenju smeća u kontejneru i tri tehničke intervencije).

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U protekla 24 sata, pripadnici PVJ Zenica imali su tri intervencije i to:

  • u Štrosmajerovoj ulici gdje su gasili požar na krovu kuće,
  • u ulici bulevar kralja Tvrtka gasili su požar putničkog motornog vozila i
  • u ulici M. S. Serdarevića gasili su požar kontejnera sa otpadnim materijalom.

Općina Vareš. VJ Vareš intervenisala je u dva navrata u ulici Put Mira gdje je vršeno gašenje požara stana i požara dimnjaka. Također, u ulici Zvijezda vršeno je gašenje požara dimnjaka. Požari lokalizovani i ugašeni.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 29.12.2016. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinica.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE