Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.10/01.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 541 uzorak, od čega je 31 pozitivan na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Srednjobosanskom.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 31.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 12 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema zaraženih osoba na COVID-19. Zaključno sa 31.10.2022.godine, na području BPK Goražde 2  osobe  su aktivno zaražene  sa COVID-19. Oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba preminula), a aktivno je 6 osoba.

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:45 do 14:30 sati , požar na putu za Rašku goru, gdje je gorjela trava,

– od 16:45 do 18:05 sati, požar u ul. M.Budaka, gdje je gorjela svlačionica sportskog objekta „Arena“.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:13 do 22:05 sati u ul. Nikole Bojanovića, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 21:45 sati, u mjestu Zagorju-Tolušići, gdje je gorila hrastova šuma          u blizini kuća, te jedan požar jutros od 05:00 sati, u mjestu Konjovcu, gdje gori deponija sa otpadnim materijalom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– požar u naselju Čajići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– požar u studentskom domu, gdje su gorjele električne instalacije,

– požar u naselju Mandići, gdje je gorjelo stablo.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Šahbazi. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– požar u naselju Bistrac, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu,

– požar u naselju  Turija, gdje su gorjele električne instalacije.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Tokom jučerašnjeg dana nastavljeno je gašenje  požara u Bistričkoj riki. Gašenje je vršilo oko sto osoba. Djelovanjem helikoptera OS, mehanizacije i ljudstva uspjeli su uspostaviti odbrambene puteve. Trenutno stanje je stabilno, ali se gašenje nastavlja i danas.

Prema usmenoj informaciji djelatnika CZ Gornji Vakuf-Uskoplje i rukovoditelja gašenja požara ŠGD-a požar je pod kontrolom. Trenutno je oko četrdeset ljudi na terenu i utvrđuju se linije od požara, te i dalje ostaje potreba za angažiranjem helikoptera.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:00 sati, u ulici Linića Lokva, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Uslijed požara starija ženska osoba je zadobila opekotine te je ista zbrinuta od strane Hitne pomoći.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 22:17 do 23:20 sati, u mjestu Donji Kamengrad, gdje je gorjela divlja deponija otpada i niskog rastinje. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog lišća i niskog rastinja na otvorenom prostoru i jednu na gašenju zapaljenog napuštenog objekta.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara kod Željezničke stanice Zenica. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je  Intervenciju na  gašenju požara  u mjestu Gornja Golubinja, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka. Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 31.10.2022. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima , BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok je na lokalitetu Skver odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja zbog pojave magle po kotlinama, za regiju Tuzle, Bihaća te Sarajeva.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR