Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 30.10.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 30.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 2 osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je zaražena sa COVID-19. Zaključno sa 30.10.2022.godine, na području BPK Goražde 2  osobe  su aktivno zaražene  sa COVID-19. Oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba preminula), a aktivno je 6 osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:15 do 10:00 sati ispod vojarne u naselju Rodoč, gdje je gorio otpad,

– od 13:20 do 14:45 sati na Šehovini, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i el. stub,

– od 15:50 do 16:25 sati ispod Hifine pumpe, na M-17, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:20 do 17:00 sati u Čitluk Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 16:15 sati na Baćini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 21:15 sati, u mjestu Dobrkovići, gdje je gorio dimnjak na kući.  Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 19:00 sati u Zagorju (Tolušići), gdje je gorjela trava i hrastova šuma površine oko 2 000 m2.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Morančani gdje je gorio pomoćni objekat,

– u naselju Čajići gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u naselju Smajići gdje je gorjelo sijeno. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Jaruške gdje je gorjela šuma,

– u naselju Bokavići gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bučik, gdje jegorio otpad.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje: Tokom vikenda gašen je požar na lokalitetu Bistrička rika. Gašenje vršili profesionalna vatrogasna jedinica Gornji Vakuf-Uskoplje, radnici šumarije, dobrovoljci i helikopteri OS. Po izjavama nadležnih iz šumarije požar je još aktivan i nastavlja se gašenje.

Općina Novi Travnik: Požar iz pravca Gornji Vakuf-Uskoplje se proširio na P. Luku                     ( područje Sebešića) i prijavljen je požar iznad poligona tvornice Bratstvo.

Požare trenutno gase uposlenici ŠPD SBK.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.  Požar koji je aktivan na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, a prema usmenoj informaciji djelatnika CZ Gornji Vakuf-Uskoplje Rasima Bilkana probio je prosjek koji je napravljen jučer, i kreće se prema lokalitetu Radovan.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velka Kladuša  imala je intervenciju na gašenju požara od 20:52 do 22:10 sati u mjestu Rajnovac, gdje je gorjela napuštena kuća.Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju niskog rastinja i jednu tehničku na otvaranju vrata.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u selu Kozarci, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Alije Izetbegovića, gdje je gorio putnički automobil.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 30.10.2022. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok na lokalitetu Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja zbog pojave magle po kotlinama, za regiju Tuzlu i regiju Sarajevo. Lokalna vidljivost manja od 200 m.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR