Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 391 uzorak, od čega je 11 pozitivnih na COVID -19. Novi slučajevi registrirani su u: Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 01.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod četiri osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 01.11.2022.godine, na području BPK  Goražde dvije  osobe  su aktivno zaražene  koronavirusom. Oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a aktivno je 6 osoba.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Tokom jučerašnjeg dana nastavljeno je gašenje rubnih dijelova požarišta Brizovače, te nije došlo do njegovog proširenja. Gašenje su vršili radnici šumarije, dobrovoljci, vatrogasci i helikopter OSBiH. Jutros je požar pod kontrolom i na terenu su radnici šumarije koji nadziru požar. Po procjeni nadležnih službi neće biti potrebno dalje angažovnje helikoptera OS BiH.

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Grablje, gdje je gorjela divlja deponija i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Stari Vitez, gdje je gorio dimnjak stambenog objekta. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 19:00 sati u Gnojnicama, gdje je gorjela kuća.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 18:15 sati  u mjestu Boždarevići, gdje je gorjela borova šuma i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:30 do 17:00 sati, u Ograđeničkom polju gorjela trava i nisko rastinje,

– od  20:00 do 21:05 sati, u Blatničkom polju gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 23:10 do 00:10 sati na brani, gdje je gorio kontejner sa kabastim otpadom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Požar na deponiji „Konjovac“ još je aktivan, te je od nadležnih službi planirano nasipanje zemlje i sanacija požara tokom današnjeg dana.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u Gornjoj Tuzli, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u naselju Solina, gdje je gorjela šuma.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa.Vatrogasna jedinica grada B.Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 21:05 sati,u mjestu Jasenica, gdje je gorjelo kukuruzište (komuša) na njivi.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 17:00 sati, u mjestu Todorovo, gdje je gorjela šuma i njiva.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 12:00 sati, u Ulici Hasana Kikića, gdje je gorio dio krova na stambenom objektu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenih automobila,  jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka. Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 01.11.2022.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok je na lokalitetu Skver odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR