Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.10./01.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio stambeni objekat-kuća, u naselju Vranovići.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara koji je izbio u podrumu zgrade, u ul. Ivana Markovića Irca.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 09:30 do 10:05 sati, u Višićima, gdje je gorio biljni otpad,

– od 11:25 do 12:20 sati, na Ševaš brdu, gdje je gorio otpad,

– od 12:25 do 12:35 sati, u Adi, gdje je gorio biljni otpad, i

– od 12:45 do 13:20 sati, u Nerezima, gdje je gorjela trava i biljni otpad.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje  Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja: Putkovići i Bukve.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Ključ, Ilidža i Kupres, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su četiri eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

U sklopu projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana“, u periodu od 28. do 31.10.2019.godine, na području Brčko distrikta BiH održana je velika „NATO SPS-NICS Brčko 2019“ terenska vježba.  Federalna uprava civilne zaštite je zajedno sa strukturama zaštite i spašavanja Brčko distrikta BiH, provježbala različite incidentne situacije i testirala mogućnosti softverskog programa NICS. Na terenskoj vježbi FUCZ-e je učestvovala sa potražnim timom, potražnim psima, dron letjelicama i žirokopterom sa ukupno 23 osobe.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE zbog očekivanih obilnih padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne i jakih udara vjetra južnog smjera u cijeloj zemlji, koji se očekuju od 03.11.2019.g. od 03:00 sati do 04.11.2019.g. do  06:00 sati.

Prognozirana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 80 litara. Udari vjetra južnog smjera brzine 40 do 65 km/h. U večernjim satima 03.11.2019. g. i tokom noći na 04.11.2019.g., udari juga na zapadu i jugozapadu Bosne i dijelu centralne Bosne mogu biti i do 75 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE