Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.10./01.11.2016. godine, do 10:00 sati

UČEŠĆE TIMA FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE NA VJEŽBI U CRNOJ GORI

Tim za spašavanje na vodi uz pomoć čamaca Federalne uprave civilne zaštite, nalazi se već treći dan na NATO vježbi u Republici Crnoj Gori.

Dana, 31.10.2016.godine, nakon izvršenih priprema formiranja baznog kampa, kopletiranja opreme i rasporeda ljudstva po timovima, ostvarena je saradnja našeg Tima sa međunarodnim timovima koji učestvuju na vježbi.

Nakon upoznavanja svih učesnika vježbe, izvršena je smotra učesnika, kojima se obratio ogranizator vježbe.

Tokom jučerašnjeg dana, nakon formiranja timova po planu, predviđena je obuka i vježba iz RHB zaštite, te medicinska obuka, kao i medijska obuka za medicinske timove i osoblje podrške.

Nakon realizovane obuke, od strane DISTAFF-a, LEMA-e, i ocjenjivača, izvršeno je izviđanje terena, na kojem će se izvesti vježba spašavanja na vodi, lokalitet Vranjina, na rijeci Morači.

Tim lider FUCZ-e i njegov zamjenik imali su sastanak u OSOCC-u, na kojem je dogovoreno da jedan Tim FUCZ-e, za spašavanje na vodi učestvuje u demostracijski dan, koji će se održati dana 03.11.2016.godine.

Nakon realizacije obuka predviđenih planom, za dan 01.11.2016.godine, izvest će se terenska vježba spašavanje na vodi u kojoj će učesće uzeti Tim za spašavanje na vodi uz pomoć čamaca Federalne uprave civilne zaštite.

POTRES – ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 31.10.2016. godine, u 10:38 sati, Seizmološka služba BiH, zabilježila je jak potres s epicentrom u Blagaju, kod Mostara. Magnituda potresa iznosila je 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stepeni Mercali-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema raspoloživim informacijama, potres se osjetio u većem dijelu Hercegovine, kao i na jugu Republike Hrvatske.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:15 do 17:35 sati, u mjestu Hairlahovića Brdo. Gorjela je šuma na površini od oko 1 ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije, i to:

– od 11:40 do 16:20 sati, u Pologu gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:00 do 14:45 sati, u Potocima gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:15 do 18:35 sati, na Šehovini gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je pet intervencija, i to:

– od 10:00 do 11:20 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:40 do 13:40 sati,  u  naselju Dolac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 12:50 do 14:10 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trska i nisko rastinje,

– od 14:15 do 15:10 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i dva plastenika,

– od 16:30 do 17:20 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trska.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na kući, u naselju Gornja Tinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA  – NUS  

Tuzlanski kanton

Općina Tešanj. Tim „A“ za uklanjanje NUS-a FUCZ-e, obavio je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Tešanj, ZE-DO kanton.

Općina Kalesija. Timovi „B“ za deminiranje FUCZ-e iz Tuzle i Orašja, nastavili su  proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ i „Duge Njive 2“, u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

Zeničko-dobojski kanton

U toku dana, 01.11.2016.godine, a po zahtjevu tužilaštva ZE-DO Kantona, Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, vršit će vađenje haubičkog projektila koji se nalazi pored Policijske stanice Olovo.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE