Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.08./01.09.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Požar na planini Visočici iznad sela Grušča je i dalje aktivan. Požar je zahvatio više hektara borove i bukove šume, ali ne ugrožava stanovništvo. Na terenu su pripadnici PVJ Konjic i djelatnici JP „Šumarstvo Prenj“,koji gase požar na dostupnim dijelovima. Jučer, od jutarnjih sati je djelovao helikopter OS BiH, koji je sa 4 preleta značajno usporio napredovanje i širenje požara na njegovom lijevom kraku (iznad sela Grušča prema Prebiljima). Tokom dana djelatnici Šumarstva Prenj sa pripadnicima PVJ Konjic u tom dijelu sanirali su ostatke požara. Požar se proširio u desnom kraku u rejonu  Bijele stijene.

Jutros je magla na Boračkom jezeru i velika je koncentracija dima. Ako dozvole vremenski uslovi, nastavak akcije gašenja iz zraka se očekuje tokom dana.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 18:05 do 19:15 sati na Humu, gorjela trava,

– od 04:55 do 05:55 sati na Žovnici, gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 09:00 do 09:45sati  na Bivolju brdu, gorjela trava i rastinje,

– od 15:45 do 16:30 sati u Ševaš polju, gorjela trava i rastinje oko plastenika,

– od 15:55 do 16:40 sati u Opličićima, gorjela trava i rastinje,

– od 18:00 do 18:20 sati u Klepcima, gorjela trava i rastinje.

Unsko-sanski kanton

Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 15:50 do 16:35 sati u mjestu Seferagića Kula, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 00:50 do 01:50 sati u mjestu Puškari, gdje je gorjela pokošena trava na livadi.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 15:10 do 17:20 sati intervenciju na gašenju požara u Mostarskom blatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2 ha. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lukovo polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.


OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara, od 16:50 sati je u prekidu dio 10 kV dalekovod Orašac. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Tokom jučerašnjeg dana je zbog grmljavine povremeno dolazilo do kratkotrajnog ispadanja iz napona nekoliko trafostanica na području općine Tomislavgrad.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I daljeDVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.


UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA  (LP – 19)

Hitnim intervencijama na tri lokacije na području grada Bihać i općine Novi Grad timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su četiri eksplozivna sredstva.


POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.


FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi do 36°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE