Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.09./02.09.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Požar na planini Visočici, iznad sela Grušća, lokalizovan je. I dalje se vrši nadzor. Dodatno se vrši natapanje terena. Na požarištu se još uvijek nalazi vatrogasna jedinica općine Konjic i radnici šumarstva Prenj.

Helikopter OS BiH nije djelovao zbog guste magle na vodozahvatu (Boračko jezero) i jakog vjetra na požarištu.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 19:25 do 19:50 sati, u napuštenoj zgradi  firme „Razvitak“, gdje je gorio otpad,

– od 20:15 do 20:45 sati, drugi požar u napuštenoj zgradi „Razvitak“, gdje je gorio otpad,

– od 20:30 do 20:55 sati, u Bafo naselju, kod TC „Bingo“, gdje su gorjeli trava i otpad, i

– od 21:00 do 21:50 sati, u Bačevićima, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 09:00 do 09:20 sati, u Opličićima, gdje je gorjela trava,

– od 09:50 do 10:30 sati, u Čeljevu, gdje je gorio otpad (na tri lokacije),

– od 10:45 do 11:00 sati, u Klepcima, gdje je gorjelo rastinje i trava, i

– od 15:05 do 16:35 sati, u Prebilovcima, gdje je gorjelo rastinje i trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 11:00 do 13:00 sati, u Cernu, Vlake, gdje su gorjeli smreka, trava i nisko rastinje, i

– od 16:25 do 19:45 sati, u Čalićima, gdje su gorjeli smreka, trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 19:15 do 20:15 sati, u mjestu Zagore, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 01:20 do 02:00 sati, gdje je gorio elektro kabal, na parkingu blizu mora.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški.  Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– u naselju Grab, u vremenu od 17:50 do 19:30 sati, gdje je gorjela trava i rastinje, na površini od oko 50.000 m². Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom,

– u mjestu M. Vrata, pored puta Međugorje-Ljubuški, u vremenu od 11:45 do 13:00 sati, gdje je gorjela trava i rastinje na površini od oko 2.000 m². Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom,

– u mjestu G. Vitina, u vremenu od 17:30 do 19:45 sati, gdje je gorjela smrekova šuma i nisko rastinje na površini od oko 25.000 m². Požar je gasilo 5 vatrogasaca sa 2 vozila,

–  u mjestu Humac, u vremenu od 17:50 do 19:30 sati, gdje je gorjela trava i rastinje na površini od oko 5.000 m². Požar su gasila 3 vatrogasca sa 2 vozila, i

– u mjestu C. Grm, u vremenu od 31.08. od 19:35 sati, do 01.09.2019.godine, do 16:00 sati, gdje je gorjela borova šuma i rastinje na površini od oko 70.000 m². Požar je gasilo 8 vatrogasaca sa 4 vozila.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tihaljina – Čepe, u vremenu od 14:30 do 16:00 sati, gdje je gorjela trava i rastinje, na površini od oko 2.000 m². Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

Tuzlanski  kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kiseljak, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Povezice, gdje je gorjela kuća.  Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 20:42 sati, u kojem je gorio krov kuće u ulici Panjina Kula br. 115. Požar je gasilo sedam vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom. Povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

Osim toga imala je još tri manje intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog kvara, od 21:00 sati, u prekidu je dio 10 kV dalekovod Zgon-Zapoljak. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I daljeDVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez, jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Zbog dužeg sušnog perioda, došlo je do nedostatka vode u lokalnim seoskim vodovodima te je shodno tome pojačana potreba građana iz tih područja za dostavom vode. To se prije svega odnosi na naseljena mjesta: Mramorje, Mednjik, Vrela, Bratanovići i Rudače. Općinska profesionalna vatrogasna jedinica već  duži vremenski period vrši dostavu vode na navedena područja u skladu sa svojim mogućnostima.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA  

Obavljajući redovne zadatke na području općine Trnovo, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je ručnu bombu.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog očekivane visoke temperature zraka, koja može iznositi oko 34°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE