Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30/31.08.2019. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 30.08.2019.god.  u 15:01 sati, Tuzlanski kanton je pogodio zemljotres sa epicentrom 6 km sjeverno od naselja Mramor, na dubini od 10 km, magnitude 4.7.

U 15:59 sati, isto područje pogodio je drugi zemljotres slabijeg intenziteta, 2.8 magnitude, 6 km sjeverno od Srebrenika.Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je četiri prijave zbog nastale štete na zidovima i dimnjacima privatnih stambenih objekata u naselju Tinja.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

-od 10:45 do 12:15 sati, u Baćevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

-od 12:50 do 14:45 sati, u Pologu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

-od 15:02 do 16:58 sati, na Gubavici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

-od 15:25 do 16:15 sati, u Lišanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

-od 15:25 do 16:50 sati, u Oneščukovoj ulici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

-od 18:50 do 19:20 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava,

-od 22:36 do 00:10 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjelo nisko rastinje,

-od 01:00 do 01:30 sati, u Južnom logoru, gorilo nisko raslinje.

-od 01:00 do 01:55 sati, u Kosoru, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara  od 16:05 do 17:45 sati, na Počitelj brdu, gdje je gorjela šuma i nisko rastlinje,

Općina Konjic. Požar na planini Visočici  još uvijek je aktivan. Zbog nepristupačnosti terena gasi se iz zraka helikopterom OS BiH. Tokomm jučerašnjeg dana helikopter je imao 5 preleta, ali se,  zbog vjetra,  požar  i dalje širi i zahvatio je površinu od više hektara, borove i bukove šume.  Na gašenju požara angažirana je kompletna vatrogasna jedinica općine Konjic i radnici JKP Šumarstvo „Prenj“ Konjic. Pripadnici PVP Konjic od ranog jutra su na terenu iznad sela Grušča. Helikoptera OS BiH angažovan je  jutros od 08:00 sati, ali zbog dima, gašenje iz zraka je otežano.

Tuzlanski  kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara,  dva puta izlazak na gašenje deponije otpada  u naselju Moluhe, te požar na privatnom stambenom objektu u ul. Džindić Mahala gdje je pričinjena manja materijqalna šteta. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u Mostarskom Blatu. Gorjelo je nisko rastinje, trava, nasadi smilja i vinogradi. Opožareno je cca 5 ha površine. Požar je gasilo 7 vatrogasaca PVP Široki Brijeg,  3 vatrogasca DVD-a Mokro i jedan vatrogasca DVD-a Kočerin s tri vozila.

Od 13:45 do 15:00 sati, požar u Kočerinu. U gašenju sudjelovala 3 vatrogasca PVP Široki Brijeg, jedan pripadnik DVD-a Mokro i dva pripadnika DVD-a Kočerin s jednim vozilom. Požar je zahvatio šumu površine cca 4 000m2.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju na gašenju požara dana 30.08.2019.godine, u 21:00 sati, gdje je  došlo  do požara u kući u ulici: Zaima Imamovića br.72 ( općina Novi Grad . U Intervenciji je učesvovalo 21 vatrogasac sa šest vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 21:40 sati, a likvidiran u 23:36 sati. Na objektu je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Nastvaljene aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području. Nastavljena je i sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, pročišćavanje zatrpanih kanala i vodotoka kao i ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje stambenih i poslovnih objekata i javnih površina. U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću i mještani na ugroženom području. Također se vode aktivnosti na dezinfekciji objekata od strane Higijensko-epidemiološke službe, a intezivno se vodi i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja. Općinske komisije za procjenu šteta su na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenihi šteta.

Vodosnabdijevanje uredno, voda iz sistema je u skladu sa važećim propisima i parametrima.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Visoko, Banovići, Ključ, Kalinovik i Grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva. Pored uklanjanja na licu mjesta su uništena četiri eksplozivna sredstva i četrnaest komada kasetne municije KB-1.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi do 35°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE