Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.05./01.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.082 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 101 osoba.

– Ukupno izliječenih 942 osobe.

 

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.

Crna Gora od danas otvara granice za državljane BIH.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj dana, 31.05.2020. godine, razmatrao trenutno stanje na području Kantona Sarajevo uzrokovano koronavirusom (COVID-19). Na osnovu informacija prikupljenih s cjelokupnog područja Kantona Sarajevo, a uvažavajući činjenicu, da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite dana, 29.05.2020.godine donijela Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano koronavirusom (COVID-19) na području Federacije BIH, kao i da je u Izvještaju o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, broj: 01-4-3055/20 od 29.05.209. godine JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, koji je dostavljen Štabu, navedeno da sa danom 28.05.2020. godine nema niti jednog aktivnog slučaja oboljenja i da je svim osobama koje su bile COVID-19 pozitivne i Rješenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo stavljene pod zdravstveni nadzor i u kućnu izolaciju istekao period iste, te da trenutna epidemiološka situacija govori u prilogu da se može ukinuti stanje prirodne nesreće na području Kantona Sarajevo, Štab je shodno tome, procijenio da su stvoreni uslovi da se na području Kantona Sarajevo donese Odluka o prestanku stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) na području Kantona Sarajevo i prijedlog navedene Odluke uputio Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i odlučivanje.

Štab je na sjednici donio i naredbe kojim se van snage stavljaju naredbe Štaba i to:

-Naredbu kojom je bilo naređeno privremeno obustavljanje rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica osnovnih prehrambenih artikala i apoteka na području Kantona Sarajevo;

-Naredbu kojom je bilo naređeno komandantima općinskih štabova civilne zaštite da Štabu  dostave sve informacije o vrsti i količine medicinske, zaštitne opreme i druge opreme koja je nabavljena i koja se nabavlja u cilju prevencije, od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19), te da uvedu dežurstvo 24 sata u općinskim štabovima civilne zaštite i da svakog dana do 10,00 sati imena  i prezimena dežurnih osoba sa brojem kontakt telefona dostavljaju Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite;

-Naredbu kojom je bilo naređeno Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu da privremeno ustupi jedan dio svojih prostorija Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom (COVID-19);

-Naredbu kojom je bilo naređeno kontinuirana dezinfekcija svih stambenih ulaza i zajedničkih dijelova stambenih zgrada na području Kantona Sarajevo;

-Naredbu kojom je naređeno općinskim štabovima civilne zaštite i Crvenom križu Kantona Sarajevo da dostave  lijekove osobama koje su starije od 65 godina, a koji nemaju bližeg srodnika da se brine o njima;

-Naredbu kojom je naređeno JU „Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš“ da izvrši procjenu svojih materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) i da ukoliko je neophodno angažira dodatne resurse, na način da sa istim zaključi ugovore o poslovnoj saradnji;

-Naredbu kojom je naređeno svim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite  na području Kantona Sarajevo, da za sve svoje korisnike, bez obzira da li se radi o već postojećim korisnicima koji iz određenih razloga napuste njihove objekte pa se vraćaju u iste ili se radi o novim korisnicima, da su dužni za takve korisnike provoditi mjeru izolacije, što podrazumijeva smještaj tih korisnika u posebne prostorije, kao i provođenje drugih propisanih epidemiološko–zaštitnih mjera;

-Naredbu kojom je naređeno Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo da potpiše ugovor sa JU „Studentski centar“ Sarajevo za potrebe smještaja osoba koje ne postupe po rješenju nadležnih inspekcijskih organa kojim se određuje prinudna izolacija, za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena, a koji se locira u objektu Studentskog doma „Bjelave“ Sarajevo u ul. Bardakčije br. 1.

 

Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obavješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona, nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih osoba ostao je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 29.05.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 40 osoba.

Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, svi analizirani uzorci  su negativni na koronavirus (COVID-19).

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać trenutno je smješten 1 pacijent i za njega se čeka rezultat.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj, na području općine trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 210 osoba, po rješenju Općinskog sanitarnog inspektora. Jučer nisu slani sumnjivi uzorci na analizu.  Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja su na analizu poslana ukupno 732 uzorka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 70. Trenutno, na  području općine Tešanj je 60 osoba oboljelih od COVID-19. Od početka pandemije 9 pacijenta sa područja općine su oporavljena od COVID-19. 

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:45 do 13:55 sati, u Jasenici gorjela trava i rastinje,

– od 22:45 do 23:50 sati, u Dračevicama gorio otpad,

– od 23:50 do 00:25 sati, na Bišću Polju gorio otpad.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 23:00 do 23:45 sata u  naselju Slimena, gdje je gorio pomoćni objekt, spremište za drva. U požaru je izgorjelo nekoliko priručnih alatki, grđevinska kolica i biciklo. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica Š.Brijeg imala je od 14:15 do 15:00 sati intervenciju na gašenju požara u Privalju, gdje gorio automobil. Požar su gasila  tri vatrogasca sa vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara na  neopremljenom stambenom objektu u  naselju Prijeko, na kojem je požarom zahvaćen dio krovne konstrukcije. Požar je ugašen, a na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju na gašenju požara.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE