Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.05.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.082 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 101 osoba.

– Ukupno izliječenih 942 osobe.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, putem operativnih centara civilne zaštite smo obaviješteni, da se kontinuirano radi na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, odnosno na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona, nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih osoba ostao je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

 

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK-a.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:40 do 09:15 sati, u Gabela Polju, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 12:20 do 12:55 sat,i u Tasovčićima, u pravoslavnom groblju, gdje je gorjela trava i otpad.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:10 do 07:35 sati, u ul. Braće Brkića, gdje je gorio otpad,

– od 16:15 do 16:40 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je gorila baraka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju od 20:35 do 21:40 sati, na gašenju manjeg požara na stambenom objektu. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri intervencije manjeg intenziteta i jednu tehničku intervenciju.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Hitnom intervencijom na dvije lokacije na području grada Zenica i općine Hadžići timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za Tuzlanski kanton i Kanton Sarajevo zbog grmljavinskog nevremena.

 

 

 

         OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE