Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za 01./02.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.082 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 101 osoba.

– Ukupno izliječenih 942 osobe.

 

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).
Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Detaljnije informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na našoj web stranici. Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.
Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.
Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je dana, 31.05.2020. godine, na prijedlog Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, donijela Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) na području Kantona Sarajevo.

Navedenom Odlukom je između ostalog određeno, da će Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, nastaviti raditi i u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pratiti stanje na ugroženom području, te će na bazi istog utvrđivati obim i potrebe za angažovanjem snaga i sredstava civilne zaštite.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona, nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih osoba ostao je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 01.06.2020. godine, uzorkovan je materijal za testiranje kod 4 osobe. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, svi analizirani uzorci su negativni na koronavirus (COVID-19).

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać trenutno je smješten 1 pacijent i za njega se čeka rezultat.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, trenutno je u kućnoj samoizolaciji 228 osoba po rješenju općinskog sanitarnog inspektora. Jučer je na analizu poslano 27 sumnjivih uzoraka, a rezultati će biti dostavljeni naknadno. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja je na analizu ukupno poslano 759 uzoraka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 70. Trenutno sa  područja općine Tešanj, je 60 osoba oboljelih od COVID-19.

Općina Maglaj. Ukupno  141 zaraženih  na CORONA virus, oporavljeno 138, testirano 9 lica, ( rezultati nisu stigli ).

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:10 do 21:30 sati, u naselju Crkvina,  gdje je gorio pomoćni objekat – pčelarska radionica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u Domanovićima.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala: u ulici Islambegovića put, te u naselju Crkvice, gdje je gorio otpadni materijal na krovu garaže.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju požara.

 

Kanton 10

Grad Livno.  Vatrogasna jedinica grada Livno, imala je intervenciju na Korićini, u gradu Livno na putnom pravcu Livno-Glamoč, gdje je došlo do prevrtanja kamiona.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 1.6.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Kalesija i Konjic, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most 3; Gradačac, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE