Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za 02./03.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.093 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 110 osoba.

– Ukupno izliječene 944 osobe.

 

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.

Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.

 

Tuzlanski kanton

Dana, 02.06.2020.godine, na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, Vlada Tuzlanskog kantona, donijela je Odluku o stavljanju van snage Odluke u vezi sa proglašenjem stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), na području Federacije BiH i opasnosti od širenja zarazne bolesti na području Tuzlanskog kantona.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 01.06.2020.godine, na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, donijela je Odluku o prestanku nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK-a.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer, na 56.sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke na prijedlog Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, donijeta je Odluka o proglašenju prestanka stanja nesreće na području Županije Zapadnohercegovačke. Isto tako Gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, te Općine Grude i Posušje na prijedlog Stožera civilne zaštite su donijeli Odluke o prestanku stanja nesreće na njihovom području uzrokovano pojavom koronavirusa (Covid-19).

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nema pozitivnih pacijenata na COVID-19.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana, 02.06.2020.godine, uzorkovan je materijal za testiranje kod 30 osoba. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, 27 analiziranih uzoraka su negativni na koronavirus (COVID-19 ), dok se rezultati za 3 osobe očekuju tokom dana.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Primljeno je 18  pacijenata. Vanrednih intervencija nije bilo. Ukupno  je 141 osoba zaražena korona virusom. Oporavljeno je 138, a testirano 5 lica (rezultati nisu stigli).

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstva Kantona 10:

– dana, 01.06.2020.godine – 8 testiranih – svi su negativni, i

– dana 02.06.2020.godine – 1 testiran – čeka se nalaz testa.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju od 15:45 do 16:25 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorjela divlja deponija otpada.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 09:45 do 10:25 sati, u Klepcima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:30 sati, u naselju Rodoč, gdje su gorjeli trava i otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:05 do 18:15 sati, u Dobrom selu, gdje su gorjele gume i nisko rastinje.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 02.06.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općine Travnik, te gradova Gračanica i Široki Brijeg, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 12 eksplozivnih sredstava i 1.258 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao ŽUTI meteoalarm za veći dio Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE