Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.01./01.02.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, od čega: dvije na gašenju dimnjaka, jednu na gašenju otpada u kontejneru te jednu intervenciju na gašenju zapaljenog agregata. 

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 190, Han Pijesak 63, Ivan Sedlo 57, Livno i Mrkonjić Grad 31, Bugojno i Jajce 19, Sokolac 15, Gradačac i Srebrenica 10, Banja Luka, Gacko i Sanski Most 6, Doboj i Tuzla 5, Bosanski Novi 3.

 

Kanton 10

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja  prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

Grad Livno. Lokalna saobraćajnica prema visoravni Kruzi je zatvorena za promet.

Ostali putni pravci prohodni.

Općina Tomislavgrad. Na područje općine svi putni pravci su prohodni.

Općina Glamoč. Utovarivač Oružanih snaga BiH, po zahtjevu općine Glamoč, od jutros radi na čišćenju puta.

Općina Bosansko Grahovo. Na prostoru općine Bosansko Grahovo vrši se čišćenje  putnog pravca B.Grahovo-Preodac. Ostali putni pravci su prohodni.

Općina Kupres. Lokalna saobraćajnica Kupres-Vukovsko, zatvorena je za promet. Ostali putni pravci su prohodni.

Dana 31.01.2019 godine u 12:00 sati, Općinska služba civilne zaštite Kupres, dobila je dojavu od građanina, da je došlo do urušavanja krova, na stajskom objektu u naseljenom mjestu Botun, općina Kupres. Urušen je objekt u kojem je bilo 1300 bala sijena.

Općina Drvar. Na područje općine Drvar, svi putni pravci su prohodni.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao po mokrom ili vlažnom kolovozu bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po mokrom i klizavom kolovozu. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.

Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega. Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega i leda u višim brdsko-planinskim predjelima.

 

Srednjobosanski kanton

Ovoga jutra magistralne ceste su prohodne, ali se preporučuje opreznija vožnja zbog mokrog kolovoza i moguće poledice.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 31.01.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima  BKC, Lukavac, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna nije mogao ocjeniti kvalitet zraka. Kvalitet zraka na lokalitetu Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

  

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećane izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać, potrošačima se preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za, Krajinu i Kanton 10, zbog jakih udara juga, koji mogu iznositi i do 65 km/h. 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE