Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 10:26 do 11:39 sati, ulica Bihaćkih Branilaca, u hali firme „Šipad“, gdje se proizvodi „Pelet“, došlo je do požara na viljuškaru. Pričinjena je manja šteta, te

– od 15:15 do 16:15 sati, u mjestu Mali Lug, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa za drva). Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Novi Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bare, gdje je gorio napušteni poslovni prostor. Požar je lokalizovan.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton 10

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja  prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama, i to za: grad Livno, te općine: Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

 

Na području Kantona 10, sve magistralne i lokalne ceste su pokrivene snijegom i ledom.

 

Grad Livno. Put prema visoravni Kruzi još uvijek je neprohodan, kao i putevi za nekoliko zaselaka na području grada Livna.

Općina Tomislavgrad. Na područje općine svi putni pravci su prohodni.

Općina Glamoč. Putevi prema udaljenim zaseocima još uvijek su neprohodni.

Utovarivač Oružanih snaga BiH, po zahtjevu općine Glamoč, radio je na čišćenju puta prema kasarni.

Općina Bosansko Grahovo. Neprohodan put prema Tiškovcima i nekoliko zaseoka. Trenutno se čisti put prema Preodcu i Stožištima.

Općina Kupres. Probijeni su putevi za Kupres- Zvirnjača, te od Zvirnjače prema Tomislavgradu.

Općina Drvar. Na područje općine Drvar, svi putni pravci su prohodni.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao po pretežno mokrom kolovozu.

Na dionicama Bos. Petrovac – Drvar, Bos. Petrovac – Ključ, ima ugažena snijega na kolovozu.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.

Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega. Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega i leda u višim brdsko-planinskim predjelima.

 

Srednjobosanski kanton

Ovoga jutra magistralne ceste su prohodne, ali se preporučuje opreznija vožnja zbog mokrog kolovoza i moguće poledice.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 30.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Bukinje nije mogao ocjeniti kvalitet zraka.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 21.01. do 27.01.2019. godine, na području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 47 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 2 angina streptoc. (streptokokna angina), 7 enterocolitis ac. (enterokolitis), 4 herpes zoster (šindre), 1 mononucleosis (mononucleoza), 3 nosocomial infections (bolničke infekcije), 19 scabies (svrab, šuga), 4 scarlatina (šarlah), 2 TBC (tuberkuloza) i 5 toxiinfectio al. (trovanje hranom).

Ukupan broj prijavljenih slučajeva bolesti sličnih gripi ( ILI ) iznosi 165, a akutnih respiratornih infekcija (ARI) na području Kantona je 2343.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećane izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać, potrošačima se preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina, o pronalasku nepoznatog eksplozivnog sredstva, u ulici Trebinjska bb, Novi Grad.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE