Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara  od 18:00 do 22:00 ul. Raifa Šaldića, gdje je gorjela privatna kuća. Požar je zahvatio dio krova i jedan sprat. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna  šteta. Požar je ugašen. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je tehničku intervenciju od 09:00 do 16:40 sati, gdje je pružala  pomoć pri evakuaciji bolesne žene iz snijegom zametenog sela Slakovići do bolnice u Konjicu. 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Terzići, gdje je gorjeo pomoćni objekat (ostava za drva). Požar je ugašen.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Kanton 10

Na snazi su odluke o stanju  prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i to za: grad Livno, te općine: Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar.

Magistralne i regionalne putne komunikacije su pokrivene ledom ali su prohodne. U većini   općina ima lokalnih cesta, koje su neprohodne, gdje se radi na njihovom raščićavanju.

Općina Glamoč. Utovarivač oružanih snaga BiH  po zahtjevu općine Glamoč  radi na čišćenju lokalnih cesta. Neprohodna je putna komunikacija  Glamoč – Pribelja.

Općina Bosansko Grahovo. Upućen Zahtjev za pomoć OS BiH u inžinjerijskoj mašini (utovarivaču) radi saniranja posljedica snježnih padavina. Navedena inžinjeriska mašina se trenutno nalazi  na području općine Glamoč. 

Općina Kupres. Na području općine Kupres otežano je odvijanje saobraćaja na lokalnim putnim pravcima i to:

– Kupres – Vukovsko.

– Kupres – Ravno – Rama.

– Kupres – Dinji i Gornji Mušići – Zvirnjača.

– Kupres – Gornji i Donji Malovan.

Općina Drvar. Na područje općine Drvar, na putrnoj komunikaciji Drvar – Poljice, napadalo je  30 cm novog snijega. 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju abrazivnim materijalom.

 Zapadnohercegovački kanton

Jutros u 08:00 sati temperatura u Grudama je iznosila -1oC , relativna vlažnost zraka 91%,      barometarski tlak 970,4 hPa, brzina vjetra  1,0m/s, smjera WSW. 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao po pretežno mokrom kolovozu.

Na dionicama Bos.Petrovac – Drvar,Bos.Petrovac – Ključ, ima ugaženog snijega na kolovozu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezno je korištenje lanaca. 

Kanton Sarajevo

Saobraćajnice I,II,III,IV prioriteta su očišćene. Sve linije kojima saobraća minibuski,kombibuski i trolejbuski saobraćaj su takođe očišćene.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.  Zbog porasta temperatura i topljenja snijega uslovi za vožnju su povoljniji naročito u višim i visokim predjelima. U jutarnjim satima pažnju usmjeriti na prilazima mostovima i tunelima, kao i zasjenjenim predjelima, gdje se moguća tanka poledica.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. 

Srednjobosanski kanton

Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja zbog mokrog kolovoza i moguće poledice. Temperatura zraka   u  jutarnjim satima  iznosila je od 0 do -3 ° C.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 29.01.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Bukinje, Mobilna, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 29.01.2019 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice. 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Zbog obilnih kiša koje su padale posljednjih dana i dalje su na snazi mjere prokuhavanja vode za piće za sve korisnike koji se koriste iz vodovoda rijeke Vrioštice.

                      

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar primio je informaciju da se na lokalitetu Turbe nalazi jedna ručna bomba.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES. 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE