Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara (sprat kuće) u ul. Muslimanskih brigada u Gračanici.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Kraljice Katarine, gdje su gorjela vrata na objektu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je tehničku intervenciju u ulici Abdulaziza Aska Borića, na otvaranju vrata stana i asistenciji uposlenicima Hitne pomoći, kako bi se ukazala pomoć starijoj ženskoj osobi.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo, imala je intervenciju u naselju Klinčići, gdje je došlo do požara na dimnjaku. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i jednu manju intervenciju. Veću intervenciju su imali dana, 28.01.2019. godine u 15:26 sati, u ul. Kamenolom br. 43., Općina Ilidža, gdje je došlo do požara u prizemlju privatne kuće. Požar je  ugašen u 16:12 sati. U gašenju požara učestvovalo je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Pričinjena je materijalna šteta,  ali nije bilo povrijeđenih lica, te jednu manju

intervenciju na  gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

SNIJEŽNI NANOSI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Dana 28.01.2019.godine u naselju Filani – Svilići, došlo je do urušavanja pomoćnog objekta (štale), a na nekoliko objekata se vidljiva su oštećenja usljed velike količine snijega, koji se nalazi na krovovima.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 182, Han Pijesak 71, Ivan Sedlo 56, Čemerno 63, Livno 28, Bugojno 21, Mrkonjić Grad 36, Sokolac 18, Jajce 23, Gradačac 14, Tuzla 11, Sarajevo 7, Doboj 10, Bijeljina, Rudo i Bosanski Novi 5, Sanski Most 8, Banja Luka 9, Zenica 2, Višegrad 3.

 

Kanton 10

Na snazi su odluke o stanju  prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i to za: grad Livno, te općine: Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar,.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite općine Tomislavgrad, Općinski načelnik donio je dana 28.01.2018.godine, Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i jakim vjetrom za područje općine Tomislavgrad.

Općina Glamoč. Utovarivač oružanih snaga BiH po zahtjevu općine Glamoč će raditi na čišćenju lokalnih prometnica.

Općina Tomislavgrad. U selima ispod planine Ljubuša u općini Tomislavgrad, zbog naglog otapanja snijega dolazi do pojave podzemnih voda koje ugrožavaju stambene i gospodarske objekte.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi  Odluka o proglašenju stanje prirodne nesreće zbog visokih sniježnih padavina. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju iste sa posipnim materijalom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog kiše koja je padala tijekom protekle noći prometuje se po mokrim i skliskim klonicima.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-418 Tomislavgrad – Prozor.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvija po pretežno mokrom kolovozu.

Na magistralnom putu M 14.2 na dionici B.Petrovac-Drvar, zbog zimskih uslova obustavljen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega. Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega i leda u višim brdsko-planinskim predjelima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Srednjobosanski kanton

Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja zbog mokrog kolovoza i moguće poledice. Trenutno pada snijeg.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 28.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i  Lukavac, dok  je na lokalitetu Živinice, kvalitet zraka odgovarao je prekomjernom zagađenju zraka.

 

VODOOPSKRBA

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Zbog obilnih kiša koje su padale posljednjih dana i dalje su na snazi mjere prokuhavanja vode za piće za sve korisnike koji se koriste iz vodovoda rijeke Vrioštice.

 

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, dobio je prijavu od strane građanina o sumnji na postojanje eksplozivnih sredstava, u mjestu Jasenice

Općina Čapljina. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, dobio je prijavu od strane PU Čapljina o postojanju eksplozivnog sredstva, u mjestu Gornji Poplat – Križevac, općina Stolac.

 

O dobijenim  prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o postojanju eksplozivnih sredstava, i to: na lokalitetu Bistrička Rika, radi se o RB mini … 4 komada, te u gradu u ulici Vrbaska bb, radi se o ručnoj bombi… 1 komad.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE