Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:10 do 13:55 sati, gdje je gorjela trava u Ilićima,

– od 16:55 do 19:05 sati, gdje je gorio podrum u ul. kraljice Katarine.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji Ada, gdje je gorjelo nisko rastinje i otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju dimnjaka.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 181, Han Pijesak 75, Ivan Sedlo 61, Čemerno 53, Livno 31, Bugojno i Mrkonjić Grad 28, Sokolac 24, Jajce i Srebrenica 23, Gradačac 20, Tuzla 16, Sarajevo 14, Doboj 13, Bijeljina 12, Rudo i Sanski Most 10, Banja Luka, Bosanski Novi i Zenica 8, Višegrad 6, Bosanska Gradiška, Prijedor i Zvornik 5, Gacko 4.

 

Na dionicama puteva u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i poledice na kolovozu, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine kategorije vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduslova za sigurno saobraćanje.

 

Kanton 10

Na snazi su odluke o stanju  prirodne nesreće i to za: grad Livno, te općine Tomislavgrad, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, zbog visokih snježnih nanosa.

Općina Glamoč. Svi lokalni putevi na području općine su prohodni.

Općina Tomislavgrad. Svi putni pravci na području općine su prohodni.

Regionalna saobraćajnica Mokronoge -Prozor zatvorena je za sav promet.

Grad Livno.Svi putni pravci na području grada Livno su prohodni.

Utovarivač OS BIH trenutno radi na probijanju puteva pod-dinarskih sela grada Livno.

Na putnom pravcu M15 Livno-Šujica, divlji konji izlaze na cestu, te se vozači upozoravaju na oprez.

Općina Bosansko Grahovo. Svi putni pravci na području općine su prohodni.

Trenutno se radi na deblokadi sela Peći.

Općina Drvar. Radi se na deblokadi udaljenijih sela.

Ostali putni pravci prohodni.

Općina Kupres. Vremenska situacija u općini Kupresu se pogoršava. Puše jak vjetar uz snijeg.

Sve službe rade na čišćenju.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju iste sa posipnim materijalom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na regionalnom putu R-418 Tomislavgrad-Prozor, zbog snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-418 Tomislavgrad-Prozor.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Niske temperature zraka tokom noći i jutra za vrijeme vikenda na području grada Goražda, pogodovale su stvaranju leda na pojedinim površinama koje koriste pješaci. Posebno je to izraženo na sporednim ulicama, trotoarima, parking prostorima i drugim javnim površinama, gdje se ugaženi i utabani snijeg pretvara u led, te na tako navedenim površinama usporava saobraćaj i otežano kretanje pješaka.

Općina Pale u Federaciji BiH zbog ugaženog snijega i poledice na putevima, saobraćaj se odvija otežano i usporeno posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvija po pretežno mokrom kolovozu, bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po mokrom i klizavom kolovozu. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I, II, III i IV prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene. Na održavanju prohodnosti istih u službi je 20 vozila i 70 radnika na ručnom raščišćavanju.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega. Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega i leda u višim brdsko-planinskim predjelima usljed više temperature i otopljavanja snijega Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Srednjobosanski kanton

Otežano se saobraća na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 27.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac, dok se na lokalitetima Bukinje i Mobilna nije mogao ocijeniti. Na lokalitetima BKC i Živinice je odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zapadnohercegovački kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju da je u Širokom Brijegu, na lokalitetu Čerigaj, pronađena granata, dimenzija 30×5 cm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. Iz svih dostupnih izvora prikupljaju se i analiziraju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku nestalog.  U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za Hercegovinu, Krajinu i Kanton 10, zbog jakih udara juga, koji mogu iznositi i do 60 km/h, kao i zbog očekivanih količina padavina od 20 do 50 l/m2.

 

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE