Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Liskovac, gdje je gorio automobil. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinca općine V.Kladuša imala je dvije  intervencije na gašenju požara. Od 18:45 do 20:55 sati, u ulice Mahmuta Zulića gorjela je jedna prostorija u porodičnoj kući. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom. Osim ove imali su još jednu intervenciju na gašenju putničkog vozila.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju u 00,05 sati u naselju Donja Orahovica, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:05 do 14:00 sati na Sretnicama, gorjelo nisko rastinje,

– od 20:03 do 22:05 sati u Zaliku, gorio stan,

– od 20:42 do 21:05 sati u Rodoču, gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:25 do 18:00 sati u Gabeli,  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:30 do 17:55 sati u Tasovčićima,  gorjelo smeće.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Na dionicama puteva u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i poledice na kolovozu, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine kategorije vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduslova za sigurno saobraćanje.

 

Kanton 10

Na snazi je stanje prirodne nesreće za grad Livno, te općine Tomislavgrad, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar,  zbog visokih snježnih nanosa.

Svi lokalni i magistralni putevi na području kantona su otvoreni za promet,  koji se odvija otežano zbog ugaženog snijega (od 10 do 50 cm) i leda na putevima. Ekipe zimskih službi vrše čišćenje i posipanje kolovoza.

Zbog nedostatka adekvatne mehanizacije za probijanje i čišćenje snijega, još uvijek neki putevi u selima i zaseocima nisu očišćeni. Iz tog razloga zatražena je i dobijena pomoć OSBiH. Utovarivač OS BIH trenutno radi na probijanju seoskih puteva od D.Rujana prema Kazancima u općini Livno.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće na području općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju iste sa posipnim materijalom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na regionalnim putevima R-419a Tomislavgrad-Blidinje i R-419 Rakitno-Blidinje, zbog snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice R-418 Tomislavgrad-Prozor.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Na pojedinim dionicama ima ugažena snijega pa se vozačima preporučuje opreznija vožnja.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija bez većih problema. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

KJKP Rad: Saobraćajnice I, II i III prioriteta su očišćene. Sve linije kojima saobraća minibuski, kombibuski i trolejbuski saobraćaj su također očišćene. U toku noći 40 specijalizovanih vozila radilo na uklanjanju snijega sa pješačkih zona na Baščaršiji, oko Katedrale, u ulicama Ferhadija, Sarači i Štrosmajerova, kao i oko pijace Markale. Angažovano je i 60 radnika na ručnom čišćenju pješačkih staza i sprječavanju poledice.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su zaleđeni i klizavi. Naročito pažnju usmjeriti na prilazima, mostovima, tunelima kao i zasjenjenim predjelima gdje se formira tanka poledica

Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega.

 

Srednjobosanski kanton

Otežano se saobraća na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. Iz svih dostupnih izvora prikupljaju se i analiziraju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku nestalog.  U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm u Hercegovini, Krajini i zapadnim područjima Bosne, zbog očekivanih jakih udara juga, koji mogu iznositi i do 60 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE