Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.01.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI – POPLAVE

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 07:45 sati, iznosio je 279 cm (jučer je iznosio 295 cm),  s trendom 0 cm. I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplava.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 20:10 sati, u mjestu Garavice, gdje je gorio napušteni objekat. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju od 13:30 do 14:30 sati, u ulici 5 Korpusa, gdje je gorjela je stara napuštena zgrada. Izgorjele su dvije prostorije. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grdad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je intervenciju u 20:31 sati, u ul. 18 Hrvatske Brigade, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. U 03,05 sati, u mjestu Rosulje, lokalitet Ljeskovac, intervencija vatrogasaca na gašenju požara na vikend kući. Požar je ugašen u 04,30 sati. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:55 do 11:55 sati, gorjele palete i vreće, na Bišća Polju,

– od 11:50 do 12:20 sati, gorio dimnjak, u naselju Rudnik,

– od 12:26 do 14:10 sati, gorio dimnjak, u ulici  Put za Raštane, i

– od 20:10 do 20:50 sati, u ulici Biskupa Buconjića, gdje je gorio dimnjak.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– u Grabovinama, gdje je u polju gorjela trska, i

– u Gabeli, gdje je gorjela trava.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 188; Han Pijesak 80; Ivan Sedlo 70; Čemerno 59; Livno 40; Bugojno 38; Mrkonjić Grad 37; Jajce, Srebrenica 30; Sokolac 29; Bihać 26; Gradačac 25; Tuzla 24; Sarajevo-Bjelave 21; Doboj 19; Bijeljina 18; Bosanski Novi 16; Sanski Most 15; Banja Luka, Prijedor 13; Rudo 12; Višegrad 9; Foča 8; Gacko 7.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolniku.

Zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Na pojedinim dionicama ima ugažena snijega pa se vozačima preporučuje opreznija vožnja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u R. Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

 

Tuzlanski kanton

Svi putevi na području TK su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasniježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju iste sa posipnim materijalom.

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog zimskih uslova za vožnju na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno,  osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.  Zbog obilježavanja 77. godišnjice Igmanskog marša, danas od 10 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-442 Hadžići-Bjelašnica (na dionici od Brezovače do Velikog polja na Igmanu). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Hadžići-Ilidža-Stup-Vojkovići-R-442a-Bjelašnica.

 

KJKP Rad: Očišćene su saobraćajnice I i II prioriteta i dalje se radi na njihovom održavanju pošto su padavine u toku, a saobraćajnice III i IV prioriteta će se raditi kad se steknu uslovi. Na održavanju prohodnosti  angažovano je 46 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju  snijega sa trotoara bit će angažovano 120 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.

Zbog niskih temperatura putevi su zaleđeni i klizavi. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo, saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega. Autobuski saobraćaj na lokalnim putevima odvija se redovno, ali otežano zbog snijega u višim brdsko-planinskim linijama, gdje je visina snijega dostiže visinu i do 30 centimetara.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

 

Srednjobosanski kanton

Otežano se saobraća na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

U svim općinama promet se odvija otežano, zbog jakog vjetra i snježnih nanosa.

Otežano se prometuje na lokalnim cestama na području Kantoan 10. Ekipe zimskih službi vrše čišćenje i posipanje kolnika.

 

Zbog sniježnih padavina na području Kantona 10, za saobraćaj su zatvorene sljedeće saobraćajnice:

– M -15 Livno – Šujica,  za sav promet,

– Tomislavgrad – Rama, za sav promet,.

– Šujica-Kupres, zatvoreno za kamione.

 

Dana, 25.1.2019. godine, u 13:15 sati, održana je vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite, vezano za nastalu situaciju na prostoru Kantona 10, zbog vremenskih neprilika (jak vjetar i snježni nanosi).

Na prijedlog načelnika Kantonalnog štaba civilne zaštite, zaključeno je da je stanje na terenu pod kontrolom izuzev nekoliko sela na području Kantona 10, kojima se i dalje nastoji pomoći u čišćenju prilaznih puteva.

Do sada nije bilo dojava o životno ugroženom stanovništvu i materijalnim štetama.

 

Donesene su Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane sniježnim padavina i jakim vjetrom, za područje grada Livno, te općina: Tomislavgrad, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar.

 

Grad Livno. Utovarivač Oružanih snaga BiH, trenutno radi na probijanju puteva do planinskih štala na području Kruzi, u općini Livno.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa Policijskom stanicom Kakanj, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja.

U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio područja Federacije BiH, zbog niskih temperatura oko – 5°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE