Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.01.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Zapadnohercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna stanica Humac, vodostaj 295 cm u 07:45 sati, s trendom + 1 cm. Na

snazi su i dalje redovite mjere obrane od poplava.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Hazima Šabanovića, zbog zapaljenja televizijskog prijemnika i stolića. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grdad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle,  ugasila je požar na dimnjaku, u naselju Moluhe.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Pleha, gdje je gorio dimnjak u zgradi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara dva automobila, gdje je pričinjena veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 186, Han Pijesak 73, Ivan Sedlo 66, Čemerno 54, Livno 40, Bugojno 38, Jajce 30, Bihać 28, Sokola i, Srebrenica 23, Gradačac i Tuzla 22, Bosanski Novi i Doboj 16, Sanski Most 15, Nevesinje, Prijedor i Sarajevo 14, Banja Luka i Bijeljina 12,  Zenica 7, Zvornik 6, Gacko i Višegrad 5, Rudo 4.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog sniježnih nanosa obustavljen je promet na dionici R-418 Tomislavgrad – Prozor-Rama.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometa priključnim vozilima preko planinskih prijevoja, gdje je kolvoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja po vlažnom i klizavom kolovozu.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasniježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju sa posipnim materijalom.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po vlažnom i klizavom kolovozu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene, kao i dio ulica III i IV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 56 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 120 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su zaleđeni i klizavi, zbog kiše je padala u toku noći. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega.

Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega u višim brdsko-planinskim linijama, gdje je visina snijega i do 30 centimetara.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Bosanskopodrinjski kanton

Snijeg koji je padao protekle noći, nije prouzrokovao veće probleme na području općine Pale u Federacije BIH. Zbog ugaženog snijega i poledice na putevima saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage.

 

Srednjobosanski kanton

Otežano se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

Uslijed sniježnih padavina na području općina Tomislavgrad i Glamoč proglašeno je stanje prirodne nesreće, tako da je došlo do obustave nastave u školama u pomenutim općinama.

 

Zbog sniježnih padavina, na području Kantona 10 zatvorene su ceste:

–  od 09:00 sati,  M – 15 Livno – Šujica,

–  od 08:40 sati, Tomislavgrad – Prozor-Rama, te

–  od 08:30 sati, Šujica – Kupres zatvorena za kamione.

Na području cijelog Kantona 10 promet se odvija otežano, zbog jakog vjetra i snježnih nanosa.

Lokalne ceste koje su zatvorene:

–   u općini Kupres, u smjeru Vukovsko i Zvirnjača,

–   Bosansko Grahovo u smjeru Preodac,

–   Tomislavgrad – Sarajlije i Tomislavgrad – Kongora,

–   Drvar – Prekaja. te

–   Livno –  Donji Rujani i Livno Tušnica.

Grad Livno. Jučer je od strane Grada Livna, upućen Zahtjev za pomoć OS BiH radi angažovanja mašine (utovarivača), na saniranju posljedica snježnih padavina. Snijeg visine oko 70 cm prouzrokovao je zastoj u prometu na području grada. Do sada angažovana mehanizacija, nije u mogućnosti očistiti  puteve. Zbog najave novih padavina i pojačanja vjetra, potrebana je veća mašina a koju posjeduju OS BiH.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac, dok se na lokalitetima Bukinje, Skver i Mobilna nije mogao ocijeniti. Na lokalitetu Živinice je odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Zbog obilnih kiša koje su padale posljednjih dana, došlo je do zamućenja vode na vrelu rijeke Vrioštice. Pregledom je utvrđeno da mutnoća prelazi granicu dozvoljenu Pravilnikom, odnosno da prelazi vrijednosti dozvoljene za vodu za piće. Laboratorijske kontrole vrše se redovito i javnost će biti blagovremeno obaviještena o ispravnosti i mogućnosti korištenja vode za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju eksplozivnog sredstva, od strane Policijske uprave.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. I danas je Federalna uprava civilne zaštite u stalnom kontaktu s policijom, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pročelnik GSS-a Široki Brijeg u toku jučerašnjeg dana pozvao je i izvjestio Kantonalni operativni centar civilne zaštite, da dvanaest pripadnika GSS-a idu u potragu za izgubljenom osobom. Radi se o Marku Kvesiću 1950 godište, iz Širokog Brijega. U popodnevnim satima izgubljena osoba pronađena je živa u mjestu Rujan.

U potrazi je učestvovao i jedan vatrogasac iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg sa jednim vozilom.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područja Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 zbog udara vjetra od 50 do 70 km/h, te Tuzlanskog i Kantona Sarajevo zbog sniježnih padavina od 5 do 15, a lokalno na planinama do 30 cm, te Žuti nivo upozorenja za područje Unsko-sanskog kantona zbog minimalnih temperatura oko -5 stepeni Celzija, te udara vjetra od 40 do 50 km/h.

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE