Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda dostavio je Obavijest o mogućim velikim vodama za period od 01.02. – 03.02.2019.godine na slivovima rijeka Neretva, Cetina, Kupa, Una, i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne.

Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, veća temperatura-jugovina), opasnost na izljevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slijedeće vodotoke:

  • Pritoke rijeke Neretve: Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa…
  • Sliv rijeke Cetine: Sturba, Žabljak i Bistrica,…
  • Sliv rijeke Kupe: Kladušnica, Mutnica,…
  • Sliv rijeke Une, pritoke do grada Bihaća
  • Gornji dio sliva rijeke Bosne: Željeznica, Zujevina (i njihove protoke); Fojnička rijeka sa svojim pritokama; sliv rijeke Lasve kao i desne pritoke rijeke Bosne u gornjem dijelu sliva.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj  rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 08:15 sati iznosio je 298 cm  s trendom  stagnacije. Od sinoć u 19:30 sati, kad je nivo vode narastao na 280 cm, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

 

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju Breza.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u ulici Aska Borića, gdje su ugasili požar ulaznih vrata od firme „Meraktor“.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala manju intervenciju na gašenju dimnjaka na kući u naselju Bukva.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u ulici NOP-a.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na kući u naselju Ramadanovci.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton 10

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja  prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

Na području kanton promet se odvija po mokrom i klizavom kolovozu. Svi magistralni i lokalni putevi su prohodni. Preporučuje se opreznija vožnja u usjecima gdje može biti odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

U općinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao po mokrom ili vlažnom kolovozu bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Usljed porasta dnevnih temperatura i topljena snijega povećana je opasnost od pojave odrona zemlje i kamenja.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara, od 06:20 sati, u prekidu su 35 kV dalekovod Kulen Vakuf i 35 kV trafostanica Martinbrod. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

Općina Sanski Most. Zbog kvara u prekidu je 10 kV dalekovodu Kamengrad. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećane izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać, potrošačima se preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Ilidža, da je u ul. Tvornička bb, pronađena jedna granata 122 mm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su navedeno sredstvo preuzeli ist dan.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Neum, da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. U toku je potraga za utopljenikom koji je skočio sa mosta u rijeku Unu. Potragu vrše ronioci Specijalne jedinice MUP-a USK, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom civilne zaštite općine B.Krupa, Vatrogasna jedinica B.Krupa, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Bosanska Otoka. Zbog loših uslova za ronjenje (mutna voda) danas ronioci ne rone već se samo vrši pretraga obala nizvodno.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 12:30 sati, Goran Sesar iz Mostara prijavio je nestanak svoje sestre Ive Primorac (1998.) nastanjene u Ul. E. Ćurića br. 7. Posljednji put viđena je u TC „Konzum“.  Čekaju se dodatne informacije potrebne za pokretanje eventualne potrage.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Naranđasti meteoalarm za cijelu BiH, jer se oćekuje  jak vjetar južnog smjera sa olujnim udarima i intenzivne padavine. Vjetrovito vrijeme očekuje se u cijeloj zemlji. Intenzivne padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Očekuju se olujni udari juga brzine od 50 do 65 km/h, lokalno od 65 do 75 km/h. Intenzivne padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni od od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2.

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE