Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.01./01.02.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju niskog rastinja u naselju Hukići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju automobila u ul. Sarajevska. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Višća, gdje je gorjela divlja deponija smeća i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u krugu firme „RAD“ u ul. Hasan-paše Predojevića.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 13:55-15:00 sati u mjestu Podgredina, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 04:25- 07:30 sati u mjestu Herića Brdo, gdje je došlo do požara na stambenom objektu – kući i na pomoćnom objektu – štali. Pomoćni objekat je u potpunosti izgorio, dok je na kući pričinjena  veća materijalna  šteta. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci imali dvije intervencije na gašenju požara:

-požar trave i niskog rastinja na na lokaciji Baščeluci,

-požar dimnjaka stambene zgrade u ulici Nikole Šopa.

Svi požari su ugašeni.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Prozor – Rama. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 19:20 sati, gorjela je trava i nisko raslinje kod sela Ripci i Hačimići.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: tri na gašenju dimnjaka, jedna na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

                                                            

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 31.01.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetima BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Kvalitet zraka za dan 31.01.2018 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Sapna.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski  kanton

Općina Lukavac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Lukavac da je pronađena tromblonska mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Čapljina.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Čapljina da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo u naselju Jasenica, na lokalitetu Brijeg.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kreševo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Poljani pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod je izdao Žuti meteoalarm na jake i olujne udare juga i obilnije padavine u Hercegovini.

U Hercegovini obilnije padavine za petak 02.02.2018. i subotu 03.02.2018. Za dati vremenski period akumulirana količina padavina prognozira se između 60 i 120 litara po metru kvadratnom. Najviše padavina se očekuje u planinskim područjima gdje može pasti i više od 120 litara kiše po metru kvadratnom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE