Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 330 cm (normalno stanje), jučer 362 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 129 cm (normalno stanje),  jučer 163 cm,

–   Orašje  —————————————- 380 cm (normalno stanje),  jučer 414 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,08 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naselju Požarnica. Požari je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestu Orašac i Golubići, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine  Bužim imala je intervenciju u mjestu Čava, od 14:10-17:15 sati, gdje je gorjela hrastova šuma na površini od cca 2 ha. Požar su ugasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencija, od čega jednu na gašenju otpada i tri na gašenju niskog rastinja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 30.01.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac i Mobilna: Sapna dok je na lokalitetima BKC, Bukinje i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Dana 30.01.2018. godine, prijavljen pronalazak sljedećih eksplozivnih sredstava: ručna bomba…5 kom i municija 7,9 mm, …5 kom. Prijava o pronalasku eksplozvnih sredstava proslijeđena uposlenicima FUCZ-e za UES.

 

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 30.01.2018.god. u 10:40 sati, iz firme C.I.B.O.S. PJ Mostar  prijavaljen pronalazak različitih eksplozivnih sredstva,  locirani na lageru firme na Bišću Polju.

Prijava o pronalasku eksplozvnih sredstava proslijeđena uposlenicima FUCZ-e za UES.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE