Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.01.2018.godine, do 10:00 sati

 POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju je duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 362 cm (normalno stanje), jučer 392 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 163 cm (normalno stanje),  jučer 197 cm,

–   Orašje  —————————————- 414 cm (normalno stanje),  jučer 446 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,11 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice općine Gračanica,  imali su intervenciju na gašenju požara na pomoćnim objektima, u naselju Doborovci. U požaru je izgorjelo putničko motorno vozilo i drva za ogrijev. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Pripadnici DVD-e Gradačac, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šuma, na površini od oko 2 dunuma, u naselju Rajska. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u mjestu Babunovići, zaseok Sarajlići. Izgorjelo je cca 8 dunuma niskog rastinja i trave. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 19:05 do 19:30 sati, u naselju Šehovina, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:00 do 20:00 sati, gdje je gorio dimnjak u zgradi, u ul. Omladinsko šetalište bb.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, ugasila je požar na ventilacionom otvoru, u firmi „Prevent Leather“. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta.

Općina Maglaj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Maglaj, imali su tehničku intervenciju, na lokalitetu MZ-e Liješnica, gdje su izvršili uklanjanje lima sa podvožnjaka, koji je ugrožavao bezbjedno odvijanje saobraćaja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 29.01.2018.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Živinice, dok je na lokalitetima Lukavac i Mobilna: Sapna, odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Od strane Policijske stanice Ključ, dostavljena je prijava o pronalasku nepoznatog ubojnog sredstva, koji se nalazi u vodi, u mjestu Gornja Sanica, u reonu Saničke rijeke.

Grad Bihać. Od strane Policijske stanice Bihać, dostavljena je prijava o pronalasku ručne bombe M-52 i 723 metka cal. 7,62 u mjestu Baljevac.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane Policijske stanice Mostar-Sjever, dostavljena je prijava o pronalasku  neeksplodirane granate,  koja se nalazi na lokalitetu Bočine.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE