Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.02.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju od 21:36 do 22:30 sati, u mjestu Turija, gdje je gorjela je trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:11 do 21:15 sati, u mjestu Perna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i mlade šume, izgorjelo je oko 20 hektara,  u MZ Zolje.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 22:47 do 00:25 sati, na Bivolju brdu, gdje je gorila kuća, u kojoj je smrtno stradala E.Đ. rođ. 1930 god. Na požarištu se i dalje dežura, do izlaska ekipe za očevid.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je tri intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju napuštene zgrade u naselju Talića brdo, jednu na gašenju požara na dimnjaku u ulici Mujagića sokak, te jednu na gašenju požara niskog rastinja u ulici Hadžije Mazića put.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervencju na gašenju požara na štali u naselju Podborje, nije bilo povrijeđenih lica a pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite, imala je sedam  manjih intervencija na gašenju požara i to: pet intervencjija na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, te dvije intervencije na gašenju niskog rastinja.

                                                            

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 01.02.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Skver, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice, odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je službenu zabilješku, o pronalasku eksplozivnog sredstava od strane PS Sanski Most, da je u mjestu Kruhari u dvorištu kuće, pronađena ručna bomba M-57. Mjesto pronalaska je obilježeno od strane Policijske stanice Sanski Most.

 

Kanton sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je dvije informacije o pronalasku neekspolodiranih ubojnih sredstava i to: od strane Službe civilne zaštite općine Hadžići, prijavljen je pronalazak dvije ručne bombe, u naselju Donja Raštelica, te od strane Službe civilne zaštite općine Vogošća, prijavljen je pronalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva, na lokalitettu brda Žuč.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su preuzeli i zbrinuli pronađena ubojna  sredstva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, prognozira između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom, postoji mogućnost grmljavine i udari juga brzine od 40 do 65 km/h., dok je za ostala područja izdat Žuti nivo upozorenja, zbog udara juga od 40 do 65 km/.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE