Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         250 cm (normalno stanje);

–   Bosanski Šamac —————————-           64 cm (normalno stanje);

–   Orašje ——————————————        307 cm (normalno stanje).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 198,95 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo vodostaja je niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,6 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 54 cm, (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: kiša/snijeg 34 l/m2, a visina snijega iznosi 25 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodnih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka i potoka na području Kantona, usljed padavina u toku noći i jutra, su u blagom porastu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, vodomjerna postaja Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 208 cm (na 280 cm je redovna obrana od poplave).

 

Kanton 10.

Na području Kantona 10., vodostaji potoka i rijeka su u porastu, zbog obilnih kišnih padavina, koje su još uvijek u toku.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju od od 04:18 do 05:30 sati, gdje se zapalila šupa sa drvima, u zgradi u naselju Ozimice I. Požar su ugasila četiri vatrogasca sa dva vozila. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradačac, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na stambenom objektu, u naselju Donji Lukavac. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Gornja Lohinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava, na manjim površinama. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest  manjih intervencija, od čega: tri intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, te jednun tehničku intervenciju.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Snježne padavine koje su zahvatile područje Kantona, prouzrokovale su više kvarova na elektroenergetskoj mreži u općinama: Bužim, Cazin i Velika Kladuša. Jutros, jutros od 05:54 sati, bez električne energije je kompletna općina Velika Kladuša, zbog kvara na svim 10 kV dalekovodima.

U gradu Bihaću, van napona je trafostanica Bihać 2.

U ostalim općinama elektroenergetski sistem je stabilan.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine primljena informacija, da je od posljedica nevremena u toku noći, došlo do prekida napajanja na područjima  Grabovice i Podveležja.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske stanice Mostar-Sjever, pristigla je prijava o pronalasku dvije zolje, u mjestu Vojno.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Kanton sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u ul. Vrančići bb, pronađeno više komada municije.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

PROHODNOST PUTEVA

 

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega koji pada i zadržava se na kolovozu.

Posebno se to odnosi na dionice u višim predjelima, gdje se za teretna vozila preporučuje upotreba lanaca na magistralnim  putevima: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Bosanski Novi i Bihać-Velika Kladuša.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na saobraćajnicama Srednjobosanskog kantona, odvija se otežano zbog kiše i susnježice.

 

Kanton 10.

Na području Kantona 10., promet se odvija po mokrim i skliskim saobraćajnicama na područjima općina: Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres, gdje ima i jakog vjetra koji dodatno otežava promet. Ekipe zimske službe redovno vrše obilazak puteva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, usljed olujnih udara vjetra brzine 60 do 85 km/h, te Crveni nivo meteoalarma, zbog prognoziranih kišnih padavina  između 40 i 80 l/ m2, u planinskim predjelima i do 130 l/ m2 .

Izdat je Narandžasti nivo meteoalarma zbog olujnih udara vjetra od 60 do 85 km/h, i kišnih padavina od 30 do 70 l/ m2 , za područje Kantona 10., odnosno olujnih udara vjetra od 50 do 70 km/h, i kišnih padavina od 20 do 50 l/ m2 , u planinskim predjelima i do 80 l/ m2 ,   za područje Kantona Sarajevo.

Za područje Unsko-sanskog kantona izdat je Žuti meteoalarm, zbog sniježnih padavina od 10 do 20 cm, te Narandžasti meteoalarm zbog kišnih padavina od 30 do 60 l/ m2 .

Za područje Tuzlanskog kantona izdat je Žuti meteoalarm, usljed prognoziranih kišnih padavina od 20 do 40 l/ m2, lokalno i do 50 l/m2 .

Za ostala područja Federacije BiH izdat je Žuti nivo upozorenja, zbog obilnijih kišnih padavina.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 120, Bihać 25, Sanski Most 12, Bosanski Novi i Prijedor 10, Mrkonjić Grad 6, Jajce 3.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Gacko 136, Ivan Sedlo 57, Sanski Most 37, Bileća 36, Bihać 34, Bosanski Novi 25, Bugojno 24, Livno 22, Mrkonjić Grad i Tuzla 21, Trebinje 19, Jajce 15, Banja Luka 14, Zenica 12, Bijeljina i Višegrad 11, Bjelašnica i Srebrenica 10, Doboj 9, Gradačac i Sarajevo 8, Sokolac 7, Mostar i Prijedor 4, Rudo 2.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE