Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.05.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Srednjobosanski kanton

Dana 31.05.2019. godine, evidentiran je zemljotres u 04:09 sati, po lokalnom vremenu sa magnitudom ML 2,6 jedinica Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni 3 stepena Merkalijeve skale, sa epicentrom na području Donjeg Vakufa.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati oštećenja, a stanovništvo ga može osjetiti.

 

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 85 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  82 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 177 cm, jučer je iznosio 161 cm, sa tendencijom opadanja (kritična tačka je 380 cm).

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          406 cm (normalno stanje), jučer 357 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          199 cm (normalno stanje), jučer 181 cm,

–   Orašje ——————————————         439 cm (normalno stanje), jučer 439 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 198,57 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,7 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 230 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 235 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara putničkog automobila, u ulici 8. marta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u mjestu Skok.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju otpadnog materijala, te jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 30.05.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna  ne može se ocijeniti.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

U Općini Ključ i Bos.Petrovac, zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Drvar, Novi Travnik, Vogošća, Žepče i Grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 27 eksplozivnih sredstava i uništili jedno eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, jutros je nastavila potragu za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni, jer su pronađeni tragovi koji na to ukazuju.

 

Pripadnici timova za spašavanje na vodi, njih 25, raspoređenih u četiri raft čamca pretraživat će koritom rijeke Bosne raspoređeni u dvije grupe, od kojih će jedna pretraživati od Begovog Hana do Zavidovića, a druga od Zavidovića do Maglaja. Osim timova FUCZ i danas su u potragu uključeni članovi GSS Žepče, koji su nakon što je dječak upao u nabujali potok pokrenuli potragu, članovi GSS Zavidovići, timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, CZ Žepče, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, članovi porodice i mještani. Iako je nivo rijeke Bosne dosta opao potragu na vodi još uvijek otežava smanjena vidljivost usljed stalnih kišnih padavina i zamućenosti rijeke Bosne, zbog čega nije moguće angažovati ronioce. FUCZ i danas dodatno poziva na oprez sve one koji učestvuju u potrazi zbog postojanja minskih polja, posebno kod Maglaja i Žepča.

 

Za šestogodišnjim dječakom, koji je upao u nabujali potok u Begovom Hanu, traga se od 15. maja, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića traga se od 2. maja, a od 5. maja potraga je fokusirana na rijeku Bosnu kada je njegova odjeća i lične stvari pronađene na obali ove rijeke u mjestu Porobić.

 

Federalna uprava civilne zaštite, također vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, a u vezi nestale Salihe Omerović iz Sarajeva, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE