Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 82 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  55 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 161 cm, jučer je iznosio 141 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Grad Cazin. Zbog  kišnih padavina vodostaji rijeka Korane i Mutnice su u porastu. Rijeka Korana se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u mjestima: Ćehići, Tržačka Raštela i Ćehića Križ.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          357 cm (normalno stanje), jučer 378 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          181 cm (normalno stanje), jučer 215 cm,

–   Orašje ——————————————         439 cm (normalno stanje), jučer 478 cm.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 06:00 do 07:30 sati na Trgu Oslobođenja, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Noćas u 02:00 sata, desila se prometna nezgoda u Klobuku, u kojoj je jedna osoba povrijeđena i kolima hitne službe prevezena u CUM Mostar. U ovoj nezgodi intervenisali su i vatrogasci. Pet vatrogasaca sa dva vozila, uz pomoć hidrauličnih kliješta za rezanje lima pomagali u izvlačenju unesrećenog iz vozila.

 

KLIZANJE TLA

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana 28.05.2019. godine u 14:00 sati, došlo je do odrona zemlje u mjestu Luke br. 9., općina Hadžići. Prilikom odrona jedna osoba je povrijeđena, a uzrok odrona je izvođenje građevinskih radova. Na lice mjesta izašli su predstavnici civilne zaštite i mjesne zajednice, Urbanističko-građevinski inspektori i predstavnici Službe za razvoj i stambeno-komunalne poslove. Daljni postupak vodi Urbanističko-građevinski inspektori.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

U općinama Ključ i Bosanski Petrovac, zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode na izvorištima, korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Bihać i Grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 14 eksplozivna sredstva, 23 komada municije kalibra 7,62 mm i sporogoreći štapin od 3 metra.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Jučer je u mjestu Crnići kod Čapljine vršena potraga za nestalom osobom, koja je uspješno okončana oko 23:00 sata, kada je nestala osoba pronađena živa. U potrazi su učestvovali pripadnici HGSS: Ljubuški – 9 članova, Grude – 3 člana i Š.Brijega – 10 članova.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE