Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          378 cm (pripremno stanje), jučer 416 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          215 cm (normalno stanje), jučer 261 cm,

–   Orašje ——————————————         478 cm (normalno stanje), jučer 523 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,87 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s. 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 242 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 206 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton 

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju u industrijskoj zoni Bukva u firmi Koala Paintings d.o.o., gdje je gorjela mašina. Požar je ugašen. U objektu je prouzrokovana materijalna šteta, povređenih lica nije bilo. U gašenju požara su učestvovala dva vatrogasca.

 KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. U protekla 24 sata prijavljena je reaktivacija klizišta u naselju Međiđa Donja (kod centralnog mezarja).

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 28.05.2019 godine, nije se mogao  ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna, dok je  na lokalitetu Živinica, odgovarao  kvalitetu čistog zraka.

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 Unsko-sanski kanton

Općine Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na devet lokacija na području općina: Velika Kladuša, Ilidža, Bihać, Novi Grad (Sarajevo), Ljubuški, Pale (FBiH) Stari Grad, Centar (Sarajevo) i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 22 eksplozivna sredstva, 62 komada sitne municije. Pored ovoga tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Sarajevo uništio je jedno eksplozivno sredstvo pronađeno na području općine Stari Grad (Sarajevo).

 O S T A L O

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Usora. Usljed poplava dana 13.  i 14. maja 2019. godine, na području općine Usora između lijeve i desne strane Žabljak – Tešanjka, došlo je do uništenja privremenog mosta na rijeci Usori, te prekida veza. Raniji most na rijeci Usori, srušen je prije 30-tak dana zbog gradnje novog mosta na istom lokalitetu, a kao alternativa napravljen je privremeni most. Uništavanjem privremenog mosta, veliki dio stanovništva našao se u teškoj situaciji zbog korištenja alternativnih lokacija (most u Jelahu i naselje Vila Doboj). Općina Usora obratila se Federalnoj upravi civilne zaštite sa zahtjevom za angažovanjem injžinjerije OS BiH na postavljanju pontonskog mosta, u skladu sa Standardnim operativnim procedurama.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Zeničko-dobojski kanton

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prisutna je na terenu, te je spremna da se odmah uključi u punom kapacitetu u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezanih za  potragu gore navedenih lica.

  OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE