Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          416cm (pripremno stanje), jučer 474 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          261 cm (normalno stanje), jučer 315 cm,

–   Orašje ——————————————         523 cm (normalno stanje), jučer 575 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,92 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 206 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 179 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, u vremenu od 20:45 do 21:30 sati, na Buni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju  na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 27.05.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna. Kvalitet zraka za dan 27.05.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 13.05. do 19.05.2019. godine, na području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 83 slučaja zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 5 angina streptoc. (streptokokna angina), 10 enterocolitis ac. (enterokolitis), 3 herpes zoster (šindre), 29 morbili (ospice), 9 nosocomial infections (bolničke infekcije), 5 scabies (svrab, šuga), 5 scarlatina (šarlah), 17 toxiinfectio al..

 

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske stanice Zavidovići, da je u mjestu Ribnica, pronađeno eksplozivno sredstvo. Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane pripadnika PS Zavidovići.

O primljenoj informaciji obaviješten je Kantonalni tužitelj Zeničko-dobojskog kantona, koji je dao usmenu saglasnost za uklanjanje istog, kao i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo primio je informaciju od strane građanina, da je prilikom izvođenja građevinskih radova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pronađena ručna bomba. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva (devet komada), u napuštenoj kući, u mjestu Grab. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prisutna je na terenu, te je spremna da se odmah uključi u punom kapacitetu u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezanih za  potragu gore navedenih lica.

 

 

 

 

         OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE