Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.05.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zemljotres jačine 3,2 stupnja po Richteru, pogodio je područje Hercegovine, potvrdio je Evropsko – mediteranski seizmološki centar.

Prema prvim informacijama epicentar se nalazio 7 km istočno od Mostara, na dubini od oko 4 km. Zemljotres je zabilježen u 17:25 sati.

Podrhtavanje tla osjetilo se u Mostaru, Čapljini, Stocu.

 

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stnicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          474cm (pripremno stanje), jučer 523 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          315 cm (normalno stanje), jučer 363 cm,

–   Orašje ——————————————         575 cm (normalno stanje), jučer 618 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,96 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 179 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 181 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  otpadnog materijala, u vremenu od 00:10 do 00:25 sati, na Bišću polju.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala na otvorenom prostoru, te jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala u devastiranom objektu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 26.05.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna. Kvalitet zraka za dan 26.05.2019 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske stanice Maglaj, da su u koritu rijeke Liješnice pronađena tri okvira municije za automatsku pušku i ručna bomba. Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane pripadnika PS Maglaj, a o primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o postojanju eksplozivnih sredstava i to:

  • od strane Policijske stanice Hadžići, da je u mjestu Binježevo, pronađena jedna ručna bomba, te
  • od strane Policijske stanice Vogošća, da je u ul. Lug br. 6., pronađena jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeti u narednom periodu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf–Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o postojanju eksplozivnih sredstava i to: na lokalitetu grada, radi se o TNT 500 gr, 1 komad, PMA-2, 4 komada, upaljači „UPMH-2“, 2 komada, te na gradskoj deponiji, improvizovana naprava, 1 komad.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

I u toku današnjeg dana će se nastaviti potraga za šestogodišnjim dječakom I.M., koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han kao i potraga za A.G. iz Zavidovića za kog se pretpostavlja da se utopio u rijeci Bosni. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalna uprava civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica prijatelji i mještani.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE