Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stnicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          523 cm (pripremno stanje), jučer 558 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          363 cm (pripremno stanje), jučer 400 cm,

–   Orašje ——————————————         618 cm (pripremno stanje), jučer 650 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 50 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  51 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 144 cm, jučer je iznosio 151 cm, sa tendencijom opadanja (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,01 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 181 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 182 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 09:45 do 10:15 sati, u Zaliku gorio otpad,

– od 20:10 do 20:55 sati, u Vrapčićima gorio otpad.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u mjestu Zavalje, gdje je došlo do požara na vikendici. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala manju  intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju u ulici Zmaja od Bosne 56, gdje je sa zgrade Filozofskog fakulteta Zenica vršeno spašavanja dječaka, koji se popeo na krov ove ustanove. Intervencija je uspješno završena,

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Sanski Most, da je u mjestu Pobriježje, ispod mosta u rijeci Blihi, pronađena minobacačka mina. Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane pripadnika PS Sanski Most, a o primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Trnovo, da je u mjestu Kerlet Luke pronađena ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf–Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na partizanskom groblju pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

I u toku današnjeg dana će se nastaviti potraga za šestogodišnjim dječakom I.M., koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han, kao i potraga za A.G. iz Zavidovića, za kog se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalna uprava civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica, prijatelji i mještani.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE