Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stnicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          558 cm (pripremno stanje), jučer 591 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          400 cm (pripremno stanje), jučer 435 cm,

–   Orašje ——————————————         650 cm (pripremno stanje), jučer 682 cm.

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 50 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  51 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati, jučer je iznosio 156 cm, sa tendencijom opadanja (kritična tačka je 380 cm). 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,05 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 182 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 186 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara  u ulici Bosanska, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje  intrvencije i to:  jedna tehnička (otvaranje vrata), jedna na gašenju prozora na stambenom objektu, i dvije na obezbjeđenju sportskih događaja.

 PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje je na snazi redukcija vode sa izvorišta Ilidža.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za šestogodišnjim dječakom I.M., koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han kao i potraga za A.G. iz Zavidovića za kojeg se pretpostavlja da se tijelo istog nalazi u rijeci Bosni. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica prijatelji i mještani.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE