Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.05.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stnicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          591 cm (pripremno stanje), jučer 617 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          435 cm (pripremno stanje), jučer 464 cm,

–   Orašje ——————————————         682 cm (pripremno stanje), jučer 707 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 51 cm, jučer također 51cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati, iznosio je 156 cm, jučer 164 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,08 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 186 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 183 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervenciju od 21:14 do 22:35 sati, na gašenju porodične kuće. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je divje intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:25 do 09:40 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpad,

– od 22:20 do 01:20 sati, u ul. Hrvatske Mladeži, gdje je gorio stan.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:05 do 12:35 sati, kod Čapljinskog groblja, gdje je gorio biljni otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići: Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju u ulici 35. divizije, gdje je došlo je do požara u stanu. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Škorići, gdje su gorjeli pomoćni objekat i garaža. Požar je ugašen.

 

Kanton sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju požara u 14:51 sati, u ulici Očaktanum br.51, gdje je došlo  do požara na porodičnoj kući. U gašenju požara je učestvovalo 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Požar je brzo ugašen,  nije bilo povrijeđenih lica, a pričinjena je materijana šteta.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 23.05.2019.godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode, korisnicima se još uvijek preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje je na snazi redukcija vode sa izvorišta Ilidža.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na deminiranju Brda Žuč, kod Sarajeva.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Gradačac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 09:30 sati, zaprimljena  prijava iz Policijske stanice Mostar Jug, na postojanje eksplozivnih sredstava.

Općina Konjic. U 12:35 sati, zaprimljena prijava iz Operativnog centra CZ-e Konjic, na postojanje nepoznatog eksplozivnog sredstva.

 

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

 

I danas se nastavlja proširena potraga za šestogodišnjim dječakom I.M., koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han, kao i potraga za nestalim A.G. iz Zavidovića, za kojeg se pretpostavlja da se tijelo istog nalazi u rijeci Bosni.

U potragu su uključeni timovi Federalne uprave civilne zaštite sa osam raft posada i 40 uposlenika, uposlenici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i CZ-e Žepče, te SRK Neretva sa osam pripadnika, pripadnici Specijalne policije ZDK-a i lovci.

Potraga će se vršiti od Begova Hana prema Doboju. Po potrebi potraga će biti proširena. Osim obale rijeke Bosne pretraživat će se i kopneni dijelovi.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE