Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          617 (pripremno stanje), jučer 645 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          464 (pripremno stanje), jučer 493 cm,

–   Orašje ——————————————         707 (pripremno stanje), jučer 733 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 51 cm, jučer 53 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu iznosi 164 cm, jučer 162 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07,00 sati bio je 199,11 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 183 cm, s trendom opadanja od -1 cm., (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 187 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Kanton 10

Zbog kiše koja je intenzivno  padala proteklih dana na području Kantona 10, vodostaji jezera, rijeka i potoka su u porastu. Trenutno nema opasnosti od poplava.

 

POŽARI (LP –  3)

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Žitarnica, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju stana na gradskom podučju. Požari su ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Bosne Srebrene, gdje je gorjela kuća.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Jutros u 04:45 sati, u Tomislavgradu, došlo je do požara na porodičnoj kući. U požaru je izgorio cijeli prvi kat kuće. Požar su ugasili djelatnici V.D.-a Tomislavgrad oko 06:10 sati, te spriječili širenje požara na gornji sprat i krovište kuće. 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.05.2019. godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode, korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u naselju Pazarić, pronađeno eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno eksplozivno sredstvo preuzeli isti dan.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva na lokalitetu Gornjih Vranjevića. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku tromblona, u mjestu Donja Vidovska. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Posavski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane PS Domaljevac, da je u Grebnicama pronađeno zrno tenkovske granate bez upaljača, koje je policija smjestila u magacin. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku dvije ručne bombe , u mjestu Ratanjska. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

O S T A L O

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Dana, 23.05.2019. godine, u jutarnjim satima, oko 09:30 sati, a prema informacijama dobijenim od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Novi Grad, došlo je do eksplozije minsko-eksplozivnog sredstva u koritu rijeke Miljacke (ul. Bojnička bb). Do eksplozije je došlo prilikom rada građavinskih mašina na čišćenja korita rijeke Miljacke. Na mjestu nesreće odmah su izašli predstavnici Općinske službe civilne zaštite Novi Grad i MUP-a Kantona Sarajevo. Povrijeđenih nije bilo. Nadležni organi vrše uviđaj.

 

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

I danas se nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom, koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han. Pretragom cijelog potoka otklonjena je sumnja da se tijelo dječaka nalazi u potoku. Danas se nastavlja potraga na relaciji Zavidovići – Maglaj. Potragu dodatno otežava zamućena rijeka Bosna i nakupine smeća i otpadnog materijala na obalama rijeke. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica prijatelji i mještani. Mještani su vođeni obučenim spasiocima i pretraživat će svaki metar obale rijeke Bosne. Tokom potrage rijekom Bosnom nizvodno od Zavidovića vršit će se i potraga za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni, jer su pronađeni tragovi koji ukazuju na to.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog moguće grmljavine.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE