Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.05./01.06.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 76 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  85 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 169 cm, jučer je iznosio 177 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati    75cm 160 cm
Mostar 06:15 sati  381 cm 850 cm
Čapljina 06:15 sati        80 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:30 sati  217 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:00 sati  157 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati    77 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati   184 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati       139 cm 130 cm

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,49 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,7 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 217 cm, sa trendom od 0 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 230 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije, i to:  jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljene građevinske mašine te jednu na gašenju manjeg požara u stambenom objektu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:45 do 10:20 sati, u Raštanima, gdje je  gorio napušteni stambeni objekat,
  • od 20.45 do 21:20 sati, u ulici Stari Pazar, gdje je gorio stambeni objekat.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju u ulici Sarajevska bb, na gašenju dimnjaka. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 31.05.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna  ne može ocijeniti.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

U Općini Ključ i Bos.Petrovac, zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na devet lokacija na području općina Travnik , Čapljina, Breza, Visoko, Ilidža, Žepče, Gračanica, Novog Grada (Sarajevo), te grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 14 eksplozivnih sredstava , 294 komada sitne municije, te na licu mjesta na područu općine Novi Grad, uništili 2 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, jučer je nastavila potragu za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni, jer su pronađeni tragovi koji na to ukazuju.

Pripadnici timova za spašavanje na vodi, njih 25, raspoređenih u četiri raft čamca pretraživali su korito rijeke Bosne raspoređeni u dvije grupe, od kojih je jedna pretraživala od Begovog Hana do Zavidovića, a druga od Zavidovića do Maglaja. Osim timova FUCZ u potrazi su bili uključeni članovi GSS Žepče, koji su nakon što je dječak upao u nabujali potok pokrenuli potragu, članovi GSS Zavidovići, timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, CZ Žepče, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, članovi porodice i mještani.

Za šestogodišnjim dječakom, koji je upao u nabujali potok u Begovom Hanu, traga se od 15. maja, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića traga se od 2. maja, a od 5. maja potraga je fokusirana na rijeku Bosnu kada je njegova odjeća i lične stvari pronađene na obali ove rijeke u mjestu Porobić.

Federalna uprava civilne zaštite, također vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, a u vezi nestale Salihe Omerović iz Sarajeva, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Tuzlanskog kantona, zbog očekivanih jačih padavina od 20-40 mm/24 sata.

 

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE