Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.05.2018.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES      

                                       

Hercegovačkoneretvanskikanton

Općina Jablanica. Dana 30.05.2018.godine, u 13:21 sati,  potres jačine 3.5 stupnjeva  po Richteru registriran  je 17 km južno od Jablanice. Intezitet potresa u epicentru iznosio je IV stupnja po Mercallijevoj skali i nije prouzrokovao materijalnu štetu.

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervenciju na gašenju dimnjaka na ugostiteljskom objektu.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:00 sati, u Zvirovićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići.  Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je   intervenciju  u mjestu Krivaja, gdje je došlo do požara na autobusu „Prevoza Putnika“ d.o.o. Zavidovići.

 

ZAGAĐENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Ocjena kvaliteta zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 30.05.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna Gračanica ne može ocijeniti.

 ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 Srednjobosanski kanton

 Općina Kiseljak. U periodu april – maj 2018. godine, na području općine Kiseljak pojavila se zaranzna bolest BRUCELOZA kod domaćih životinja uglavnom ovaca , koja se prenijela na određeni broj ljudi. Na osnovu informacija Veterinarske stanice ,,Potkraj“  do sada je oboljelo ukupno: ovaca 123, koza 5, pas 1, krava 1 te 7 oboljelih lica na području općine Kiseljak.

Dana 24.05.2018. godine, održan je vanredni sastanak općinskog Štaba civilne zaštite općine Kiseljak na kojem je donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od zarazne bolesti bruceloze.

Dana 29.05.2018. godine, Veterinarska stanica ,,Potkraj“   u saradnji sa Veterinarskom inspekcijom i Civilnom zaštitom općine Kiseljak izvršila je eutanaziju svih oboljelih životinja, kao i ukop istih uz primjenu odgovarajućih higijensko sanitarnih mjera

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Unsko-sanski kanton

 Općina Sanski Most. Od strane gradjana primljena informacija o pronalasku nepoznatog eksplozivnog sredstva na lokalitetu Ruiština.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Od policijske uprave Mostar, primljena informacija o pronalasku minobacačke granate u naselju Brankovac.

Općina Konjic. Primljena informacija o pronalasku jedne granate u mjestu Bradina.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava  proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku granate na lokalitetu Turbe.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstava  proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Kantona 10 te Unskosanskog kantona zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE