Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.05.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI    

                                                              

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna  jedinica Banovići imala je dvije intervencije gašenja požara:

– u naselju Banovići Selo, požar na privatnom stambenom objekatu u kome je jedna osoba smrtno stradala, uviđaj je u toku.

– drugi požar se desio u Banovićima, na poslovnom objekatu „DM“.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Prema informaciji dobijenoj u 13,00 sati, nakon izvršenog uviđaja od strane Kantonalnog tužioca, na opožarenom objektu u naselju Banovići Selo, utvrđeno je da je u jutrošnjem požaru još jedna osoba smrtno stradala, tako da je konačni bilans ove nesreće dvije ljudske žrtve.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim.Vatrogasna jedinica Bužim imala je intervenciju u mjestu Zaradostovo od 12:00-14:40 sati, gdje su gasili požar na zapaljenom sijenu, koji se proširio na stambeni objekat-kuću. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara otpada u smetljarniku stambene zgrade, u ul. Bulevar Kulina Bana. Požar ugašen. Povrijeđenih nije bilo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je manju intervenciju na gašenju požara u Prebilovcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno.Dana 31.05.2016 godine, ekipa Vatrogasnog društva Bugojno je intervenisala na gašenju požara u ulici 307. Motorizovane brigade, kod benzinske pumpe HIFA, gdje se dogodila saobraćajna nezgoda između dva vozila, od kojih se jedno zapalilo. Intervencija je trajala od 1 sat do 1 sat i 45 minuta. Nakon gašenja požara vatrogasci su oprali ulicu. Jedno lice je lakše povrijeđeno.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane radnika (lovočuvar) ŠPD „Unsko-sanske šume“ da su u mjestu Pršine uvale pronađene tri protivpješadijske mine PMA-2.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Prozor-Rama o pronalasku jedne ručne bombe i nepoznate količine municije, koje se nalaza u skladištu Policijske stanice.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a:

– u naselju Resnik, kod Pazarića (općina Hadžići) je pronađeno nepoznato ubojno sredstvo;

– u koritu Rakovačkog potoka, ulica Kovačevac bb (općina Ilidža) je pronađena tromblonska mina.

O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je preuzeo navedena sredstva.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. Potraga za nestalom staricom Anica Pobrić (89) se i dalje nastavlja, ali smanjenim intenzitetom uz prikupljanje informacija.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE