Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.05.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, na manjoj površini, u naselju Moluhe. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara otpada u zgradi, u ul. Jevrejska br.3. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo  imala je intervenciju na gašenju zapaljene suhe trave.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana 29.05.2016.godine, pristigla prijava iz Policijske stanice Bihać, da je u naselju Izačić pronađena ručna bomba. Na lice mjesta izišla patrola policije i obilježila mjesto pronalaska.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana, 27.05.2016.godine, po dojavi građana o pronalasku NUS-a, u ulici Z. Fazlagića, u Goraždu, „A“ Tim FUCZ-e je odmah izašao na lice mjesta, gdje su preuzeli jednu minobacačku minu 82 mm, koju su naknadno uskladištili.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je  informaciju iz  Policijske stanice Centar, da se u njihovim prostorijama nalaze četiri ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti  u narednom periodu.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. Dana 29.05.2016.godine, pokrenuta je opsežna akcija traženja nestale Anice Pobrić (89.god.), iz Gornjeg Brišnika, općina Tomislavgrad, koja je nestala prije sedam dana.

Na terenu je bilo ukupno 45 gorskih spasavalaca. Članice saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSUBIH), GSS Kantona 10., koja je vodila cijelu akciju traženja, HGSS Mostar, GSS Novi Grad Sarajevo, HGSS Čitluk, GSS Srebrenik, ISS Mostar, GSS Široki Brijeg, te HGSS Makarska-Imotski i GSS Hadžići. Na terenu su još bili pripadnici specijalne policije Kantona 10., timovi za traženje sa psima, vatrogasci, planinari, lovci i mještani. Ukupno je u potrazi sudjelovalo oko 90 ljudi. Potraga nije dala nikakvih tragova ni rezultata, iako je sistematski pretraženo preko 13 km² terena, još su pregledani svi otvoreni bunari, a speleolozi su se spustili u nekoliko usputnih jama, dok su 2 drona snimala otvoreni teren.

Potraga se i dalje nastavlja sa smanjenim intenzitetom, uz prikupljanje novih informacija.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE