Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.11./01.12.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI           

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernom mjestu Humac u 07:45 sati, iznosio je 265 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 280 cm (280 cm redovna odbrana od poplave).

 

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 22:40 do 02:02 sati, gdje je gorila napuštena upravna zgrada firme „Šipad“. Požar je gasilo 7 vatrogasaca sa 3 vozila. Povređenih nije bilo dok je na objektu pričinjena veća materijalna šteta.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.  Jučer u 07:00 sati, u mjestu Dole, izbio je požar na porodičnoj kući, na intervenciju je izašlo sedam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. U požaru je smrtno stradala A.Č. rođena 1926 godine. Intervencija vatrogasaca završena je u 10.30 sati. Materijalna šteta je velika a uzrok požara i ostale okolnosti navedenog istražuje sudac istrage i policija.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju u vremenu od 13.30 do 14:30 sati, uz putni pravac Posušje – Grude u mjestu Batin, gdje su gasili zapaljene auto gume, u intervenciji su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku privatnog stambenog objekta u naselju Donja Lukavica. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u vremenu od 16:10 do 17:35 sati, u ulici Varda.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u naselju Tasovčići.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to jednu na gašenju dimnjaka, jednu na spaljivanju dimnjaka, te jednu ponovnu intervenciju na kući koja je već gašena.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Federalna uprava civilne zaštite

Dana, 30.11.2018. godine, Federalnoj upravi civilne zaštite prijavljen je pronalazak avio bombe iz drugog svjetskog rata, u Mostarskom naselju Jasenica. Na lokaciju su odmah upućeni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite i ustanovili da se radi o avio bombi AN64 500 libri. Do pronalaska avio bombe je došlo prilikom odrona zemlje i kamenja uslijed kišnih padavina.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava, od strane građanina, da se u ulici Kralja Tomislava, nalaze tri ručne bombe

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 30.11.2018.godine, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac, općinski načelnik Lukavca donio je Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće za područje Lukavac, uzrokovane bujičnim poplavama i klizištima.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE