Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.12.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI                                                      

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernom mjestu Humac u 08:00 sati iznosio je 256 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 280 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Na toku rijeke TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat) i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, proglašene dana 27.11.2018.godine.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,41 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1cm.Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s. 

Na svim ostalim vodotocima u Federaciji BiH vodostaji su u normalnim granicama i za sada ne prijeti opasnost od izlijevanja iz korita.

 POŽARI       

Unsko-sanski kanton 

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala  je intervenciju na gašenju požara od 11:20 do 14:40 sati, u mjestu Donji Kapljuh, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar su ugasila tri vatrogasaca sa vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Križani, gdje su gorjele podrumske prostorije kuće ,brzom intervencijom vatrogasne jedinice spriječeno je dalje širenje požara.

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 03:20 do 09:00 sati, u Glogošnici, gdje je  gorjela kuća. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA  – NUS 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. U naselju Urbanovo, mjesto Jasenica, pronađena je avio bomba udaljena 100 metara od naseljenog područja, a 50 metara od puta. Kako ne bi došlo do neželjenih posledica za stanovništvo na ovom području, Federalna uprava civilne zaštite u dogovoru sa Policijskom upravom Mostar poduzeće aktivnosti na 24 satnom obezbjeđenju mjesta pronalaska avio bombe, dok uposlenici Federalne uprave civilne zaštite ne poduzmu sve aktivnosti na njenom uklanjanju. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE