Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.09./01.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 30.09.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 2.874 uzorak, od čega je 615 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 67 osoba. Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar registrirano je 10 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 170 osoba. Pozitivne su 143 osobe. Oporavilo se 16 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirane 6.145 osobe, od kojih je 2.114 pozitivno. Izliječeno je 1.981 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivne su 22 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 34 osobe na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja pozitivno je 6 osoba. Zaključno sa 30.09.2021.godine, koronavirusom aktivno zaraženo je 57 osoba, oporavljeno je 2.138 osoba, dok je 85 osoba preminulo.

 

Kanton 10

Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, proteklog dana na COVID-19 testirano je 27 osoba, od čega je bilo 7 pozitivnih osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ,  imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 08:20 sati, u mjestu Rudenice, gdje je došlo do zapaljenja teretnog motornog vozila, gorjela je guma na kamionu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla, imala je intervenciju na gašenju otpadnog materijala u naselju Šići.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Trebižat i Višićima, gdje je gorio biljni otpad, trava i nisko rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Dolina sunca, Gnjojnicama i Hodbini.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:55 do 14:15 sati, na lokaciji Pješivac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 15:30 sati, u mjestu Vašarovići, gdje je gorjelo drvo (jablan), uslijed udara groma. Požar je gasilo 5 vatrogasaca sa 2 vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervencije i to:

  • na sprečavanju izbijanja požara, zbog eksplozije ekspanzione boce na centralnom grijanju u ulici Iznad Duvara. Intervencija uspješno obavljena a na sistemu centralnog grijanja nastala je materijalna šteta,
  • na otvaranju zaključanih vrata u stanu,  u ulici  Branilaca,
  • na gašenju električnog stuba, u naselju Goduša, te
  • tehničku intervenciju na sprječavanju daljnjeg plavljenja stana usljed pucanja vodovodni cijevi u Naselju Luke.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su dvije manje intervencije na gašenju požara otpadnog materijala i automobila.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 30.09.2021 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Gradačac, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina: Vareš, Maglaj, Busovača te gradova Goražde, Mostar i Zenica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 11 eksplozivnih sredstava i 319 komada streljivo.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR