Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.06./01.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 2.224 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirane 58 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 1089 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.077 osoba.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U toku prethodne noći, između 22:00-02:30 sati, vršena je dezinfekcija na području Grada Živinice od strane timova Federalne uprave civilne zaštite, u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Živinice i Gradskom službom CZ Živinice.

 

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde. Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 30.06.2020. godine testirano je 39 osoba na COVID-19. Osam analiziranih uzoraka je negativno dok se rezultati testiranja za 31 osobu očekuju tokom dana. Jedna osoba je izliječena od koronavirusa.  Trenutno na područja BPK-a Goražde 4 osobe su pozitivne na COVID-19.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Jučer je obavljeno testiranje za 13 uzorka na COVID-19. Dva testa su pozitivna, po jedna osoba iz Drvara i Tomislavgrada, dok je 11 testiranih imalo negativan rezultat.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:15 do 10:35 sati, na lokalitetu Hodbine gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:10 do 22:40 sati, u Žitomislićima gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:45 sati, u Čeljevu gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 08:00 do 09:35 sati u mjestu Slatina, gdje je gorio pomoćni objekat (hambar). Požar su gasila dva vatrogasca sa  vozilom.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (LP-19)

 

U združenoj operaciji EUFOR-a i Federalne upave civilne zaštite dana 30. 06.2020. godine izvršeno je uništavanje mina na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici. Nakon što su planinari na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene pronašli protivpješadijske mine na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina, četveročlani tim FUCZ otišao je na lokaciju i izvršio izviđanje i procjenu lokacije te uništavanje pronađenih mina. U toku ove akcije pridružio im se pripadnik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič. Transport tima na lokaciju i medicinsku podršku u slučaju nesreće izvršile su snage EUFOR-a koje su osigurale dva helikoptera, jedan za transport tima blizu lokacije na kojoj su se nalazile mine a drugi za eventualnu medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) u slučaju nesreće. Lokacija na kojoj su mine pronađene je jedna od najatraktivnijih staza na planini Treskavici ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće, zbog čega je bilo neophodno što prije ukloniti ove mine. Ovom operacijom saradnja FUCZ i EUFOR-a podignuta je na veći nivo po svim aspektima postavljenog zadatka, kako letački, tako i deminerski, pa je izvršena veoma efikasno. Iako je operacija izvedena na izuzetno teškom terenu, a podrazumijevala je utvrđivanje postojanja nepoznate minske zapreke i uništavanje mina, ni jedan element sigurnosti nije bio narušen.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje će iznositi od 30 do 36 °C.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE